chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк випустив монету, присвячену відродженню дикої природи в Чорнобильській зоні

28 липня 2021 о 12:47

Першу монета з серії «Фауна» Чорнобильського заповідника випустив Національний банк України. У такий спосіб НБУ привітав Чорнобильський заповідник з п'ятирічним ювілеєм.

Монета номіналом 5 гривень присвячена одному з символів відродження дикої природи в зоні відчуження, знаковій тварині Заповідника — коню Пржевальського. Вона вводиться в обіг із 29 липня. 

«Монета розпочинає ряд монет “Чорнобиль. Відродження”. Парадокс, але техногенна катастрофа дала природі унікальний шанс на відродження, яким вона скористалася сповна. У 2016 році на території, що постраждала від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, було створено найбільший і наймолодший об’єкт природно-заповідного фонду України – Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Ця територія стала своєрідним резерватом для розмноження не лише типових, а й рідкісних червонокнижних представників живого світу», — пояснюють в НБУ. 

Невипадково, що на першій монеті серії викарбувано коня Пржевальського. Цей вид дикий коней — єдиний, що зберігся донині в первісному вигляді, і який занесено до Міжнародної Червоної книги з природоохоронним статусом “на межі зникнення”.

Нагадаємо, на початку весни повідомлялося про збільшення поголів'я коней Пржевальського в Чорнобильському заповіднику.

Розділи: Довкілля

18 травня

Інші дати
Микола Прахов
1873 –  український художник, мистецтвознавець. Відомий у галузі декоративно-ужиткового мистецтва. Один з організаторів товариства «Київський художник».
Розгорнути
Народився Костянтин Піскорський
(1892, м.Київ – 1922) – український художник-авангардист. Автор робіт «Цивілізація», «Мечі», «Тривога», «Козак», «Біла гвардія», «Небо», «Про приторк світам іншим», «Зірка опів¬нічна», «Ідол», «Планета», «Біометр життя».
«У творчості Костянтина Піскорського дивовижно переплетені символізм і футуризм, космічна безмірність і енергія вольового художнього жесту, архаїчна містика та новітній європейський раціоналізм». (Дмитро Горбачов).
Розгорнути