chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відбувся фестиваль «Берлибашський бануш»

10 травня 2011 о 08:36

На Закарпатті вшосте відбувся фестиваль «Берлибашський бануш». Головною родзинкою свята стало приготування місцевої страви — банушу, який варять на відкритому вогні і виключно із натуральних продуктів. Смачно, а головне здорове попоїсти приїхали сотні туристів і не лише з України.

«Мені дуже подобається тут працювати. Я із захопленням дивлюся, як тут вміють гуртуватися селяни задля роботи, відпочинку. Це дуже добре», — каже волонтер Корпусу Миру (США) Алекс Кемпбелл.

«Закарпаття — край, де чи не щотижня проводять фестивалі. Проте, кожен із них по-своєму автентичний», — зазначив громадянин США Шон Ендрю.

Бануш на Рахівщині готують за спеціальним рецептом, якому уже сотні років. Його передають у кожній родині з покоління в покоління.

«Можна приготувати: для цього треба домашню сметану, не магазинну, кукурудзяну муку і добре мішати. Мішати поки не буде масло. От тоді й вийде гуцульська страва – бануш», — зазначила Ольга Романюк.

«Коли вівці виганяли на полонину, то потім отримували домашню сметану, і з якої готували гуцульську страву — бануш. Там де бануш, там достаток і добробут», — каже голова сільради с.Костилівка Ольга Сметанюк.

Смачного банушу не уявляють без домашнього гуцульського сиру. Аби він був і справді добрий, вівці повинні пастись на полонині і споживати лише натуральні продукти. За 5 місяців випасу — збирають близько тонни молочного продукту.

Зазивають на бануш звуком трембіти. Цей інструмент використовують і на полонині.

 

3 травня

Інші дати
Народився Микола Яковченко
(1900, м. Прилуки, Чернігівська область – 1974) - український актор театру та кіно. З 1928 року грав на сцені Київського театра імені Івана Франка. Головні ролі - Бублик, Довгоносик («Платон Кречет», «В степах України»), Пеньйонжка («Мартин Боруля»), Лящ («Останні»), Оверко («Фараони»), Распер («Ділок») та інші.
Розгорнути