На Закарпатті вшосте відбувся фестиваль «Берлибашський бануш». Головною родзинкою свята стало приготування місцевої страви — банушу, який варять на відкритому вогні і виключно із натуральних продуктів. Смачно, а головне здорове попоїсти приїхали сотні туристів і не лише з України.
«Мені дуже подобається тут працювати. Я із захопленням дивлюся, як тут вміють гуртуватися селяни задля роботи, відпочинку. Це дуже добре», — каже волонтер Корпусу Миру (США) Алекс Кемпбелл.
«Закарпаття — край, де чи не щотижня проводять фестивалі. Проте, кожен із них по-своєму автентичний», — зазначив громадянин США Шон Ендрю.
Бануш на Рахівщині готують за спеціальним рецептом, якому уже сотні років. Його передають у кожній родині з покоління в покоління.
«Можна приготувати: для цього треба домашню сметану, не магазинну, кукурудзяну муку і добре мішати. Мішати поки не буде масло. От тоді й вийде гуцульська страва – бануш», — зазначила Ольга Романюк.
«Коли вівці виганяли на полонину, то потім отримували домашню сметану, і з якої готували гуцульську страву — бануш. Там де бануш, там достаток і добробут», — каже голова сільради с.Костилівка Ольга Сметанюк.
Смачного банушу не уявляють без домашнього гуцульського сиру. Аби він був і справді добрий, вівці повинні пастись на полонині і споживати лише натуральні продукти. За 5 місяців випасу — збирають близько тонни молочного продукту.
Зазивають на бануш звуком трембіти. Цей інструмент використовують і на полонині.