chrome firefox opera safari iexplorer

Які чаї корисно пити восени?

27 вересня 2021 о 16:12

 Чай — це напій обов'язково потрібно пити всім незалежно від сезону. В ексклюзивному коментарі для OBOZREVATEL українська дієтологиня Оксана Скіталінська розповіла, чим саме корисні зелений та чорний чай, а також чаї з сезонних ягід, які, втім, треба вміти правильно готувати.

«Всі чаї – чорний й зелений – однаково корисні, якщо їх правильно заварювати. Правда, зелений чай є джерелом дуже цінних біологічно активних сполук, які мають загальнозміцнюючу дію на організм. Він тонізує й підвищує властивості організму до адаптації в осінній та зимовий період. У чаї міститься близько 300 біологічно активних сполук, особливо таких активних, як: теїни, катехіни, алкалоїди. Тонізуючу дію алкалоїду кофеїну ми відчуваємо через деякий час після вживання чаю. Кофеїн та теїни входять до складу метілксантінів, які мають тонізуючий, спазмолітичний й легкий сечогінний вплив. Метилксантини беруть участь в процесах клітинної регуляції, впливають на проліферативну активність, а також на інтенсивність перебігу деяких метаболічних процесів», – зазначила експертка.

Чай — головний антиоксидантний напій, який потрібно пити обов'язково всім. Особливо – якщо ви міський житель або ведете малорухливий, офісний спосіб життя, а також людям із зайвою вагою.

«Якщо ви житель великого мегаполісу, вам обов'язково потрібно пити чаї, так як вони – справжній антиоксидант, який бореться з вільними радикалами, які здатні не найкращим чином впливати на організм в цілому. Також якщо ви ведете малорухливий спосіб життя або маєте зайву вагу», – додола експертка.

Дієтологиня додала, що в осінній період найкраще пити чай з сезонних ягід, таких як: калина, суха шипшина, а також з заморожених ягід.

«Такі чаї будуть дуже корисними й простими в приготуванні, вам достатньо всього лише заварити ягоди шипшини й насолоджуватися смачним чаєм. Або ж просто розморозити ягоди, добре потовкти й залити», – зауважила Скиталінська.

Варто відзначити, що дієтологиня виділила серед усіх напоїв один з найкорисніших й дуже необхідних для всіх і це – вода:

«Багато українців насправді дуже недооцінюють та не люблять цей необхідний для організму напій, адже саме вода запускає процес метаболізму, її потрібно пити обов'язково всім».

Експертка додала, що в сезон холодів люди п'ють набагато менше води, ніж наприклад, влітку. Тому вона рекомендує прекрасну альтернативу – гарячі, корисні чаї з калиною, імбиром, корицею, які здатні й зігріти й дати потрібну кількість вітамінів та багато всього корисного.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути