chrome firefox opera safari iexplorer

Монумент «Дзвін Скорботи»

  • Сумська обл., Путивльський р-н, с. Нова Слобода


Про музей:

На відстані 22 км від районного центру м. Путивль розкинулось село Нова Слобода, яке називають «українською Хатинню».

7 липня 1942 року гітлерівські карателі вбили 586 мешканців села, не жалючі ні старих, ні жінок, ні дітей. Окупанти помстилися новослобідчанам за допомогу партизанам з’єднання Ковпака та Руднєва.

У 2004 році в селі Нова Слобода відбулося відкриття монументу «Дзвін Скорботи». Автор: Анатолій  Іванович Дейнека, заслужений архітектор УРСР.

Основним об’єктом монументу є споруда у вигляді каплиці. Інтер’єр стриманий: угорі настінний розпис – ікона Спас Нерукотворний. У центрі знаходиться майстерно вирізьблена з дерева ікона Пресвятої Богородиці та  свічник для поминання. За християнським звичаєм бажаючі можуть поставити свічку за упокій душі загиблих. Урочисто і разом з тим трагічно звучить духовна музика Дмитра Степановича Бортнянського.

В каплиці  також експонується постійно діюча фотовиставка «Життя триває». 

На мармурових плитах, вмонтованих у стіни, викарбувані імена новослобідців, життя яких обірвалося у той жахливий день.

 

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути