chrome firefox opera safari iexplorer

Музей П.І. Чайковського і Н.Ф. фон Мекк

  • 23130, Вінницька обл.,Жмеринський р-н,стм Браїлів
  • (232) 3-39-67
  • щоденно з 900-1700, вихідний-понеділок та вівторок.
Варто побачити: колекції особистих речей Н. фон Мекк (1831-1894) і видань творів П. Чайковського (1840-1893) нотовидавничими фірмами Російської імперії. Експозиція "Петро Ілліч Чайковський і "кімната-ліхтарик" - в минулому Браїлів". робочий кабінет Н. фон Мекк і П. Чайковського. Особисті речі Надії Філаретівни (меблі, музичні інструменти, письмове приладдя тощо), передані до фондів музею її нащадками. Оригінали музичних видань ХІХ ст. Експозиція про Браїлів другої половини Чайковського в містечку у ХІХ ст., родину фон Мекків та перебування П. 1878-1880 рр. Копії фотографій з особистого фотоальбому Н. фон Мекк, які яскраво ілюструють тогочасний Браїлів, його околиці та архітектуру. Прижиттєві видання творів П. Чайковського.
Про музей:

Музей П. Чайковського, який знаходиться в палацовій споруді родини фон Мекків, засновано при Браїлівському ПТУ-6 у 1979 р. Ініціатором створення музею був директор училища М. Іванюк та викладачі Б. Коваль і В. Перепичай. Значний вклад у розвиток музею вніс і москвич П. Пляцек, браїлівчанин за народженням, який збирав профільну колекцію з 1955 р. У 1990 р. було відкрито нову експозицію.

Музейна колекція нараховує майже 2 000 предметів. Щороку музей відвідує понад 5 000 осіб.

З 1991 по 2002 рік в музеї проводилися щорічні травневі свята «Воспоминания о дорогом месте».

Зала «Музична бібліотека Н. фон Мекк» — це унікальна колекція нотних видань провідних нотовидавничих фірм Росії і України ХІХ ст.: Ф. Стеловського, П. Юргенсона, В. Бесселя, М. Бернарда, Л. Ідзіковського та ін., які використовував П. Чайковський.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути