chrome firefox opera safari iexplorer

Музей архітектури давньоруського Переяслава

  • м. Переяслав-Хмельницький, вул. Шевченка, 10
  • (04567) 5-16-75
  • з 9.00 до 17.00

    Вихідні дні – понеділок, вівторок
Про музей:

У результаті розкопок, які проводяться в Переяславі ще з ХІХ ст., виявлені залишки 10 давньоруських кам'яних споруд, серед яких кафедральний собор Архістратига Михаїла ХІ ст., що не поступався монументальністю Софії Київській, слугуючи місцем поховання князів – представників переяславської гілки роду Мономаховичів, а також переяславських єпископів. У середині ХVШ ст. на його фундаментах була побудована Михайлівська церква, яка збереглася до наших днів.

Північно-західний сегмент фундаментів собору (близько чверті його площі) накритий павільйоном, де у травні 1982 р. відкрито Музей архітектури Переяслава періоду Київської Русі. В експозиції представлені матеріали розкопок, креслення, реконструкції археологічних пам'яток переяславської архітектури ХІ-ХІІ ст.: Єпископські ворота — міська брама з надбрамною церквою св. Феодора Стратилата, церква св. Андрія, церква Успіння Богородиці, збудована Володимиром Мономахом, однонефна безстовпна церква ХІ ст. мініатюрний храм ХІІ ст., єпископський палац, Воскресінська церква ХІІ ст., церква-усипальня ХІ ст.

Експонуються численні знахідки з розкопок монументальних споруд давньоруського Переяслава: круглі віконні шибки, уламки голосників, різні типи будівельної цегли, ковані цвяхи для кріплення штукатурки (на деяких збереглися рештки вапнякового розчину ХІ-ХІІ ст.), фрагменти тиньку з фресковим розписом, різноманітні вироби з пірофілітового сланцю: плити із залишками мозаїк, фрагменти саркофагів; шиферні пряслиця, кам’яні жорна, уламки та цілі посудини, глиняні іграшки, бронзовий хрест із розкопок Андріївської церкви, полив’яні плитки для підлоги, амфори тощо.

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути