chrome firefox opera safari iexplorer

Музей народної архітектури та побуту у Львові

  • 79014, м. Львів, вул. Чернеча Гора, 1
  • (032) 299-73-28
  • 10:00-21:00; Понеділок, вівторок — вихідні
  • Дорослий — 10 грн. Дитячий — 5 грн. Екскурсії: Для дорослих — 30 грн. Для дітей — 20 грн.
Про музей:

Музей під відкритим небом — скансен у Львові почав створюватись 1930 р., коли до Львова перенесли визначну пам'ятку української народної архітектури — Миколаївську церкву 1763 р. з с. Кривка Турківського району.

Сьогодні тут експонуються 124 архітектурні об'єкти, які об'єднані у 54 садиби. Музей організований за етнографічним принципом: історико-етнографічні області Бойківщина, Гуцульщина, Лемківщина, Поділля, Полісся, Волинь, Рівнинне Закарпаття, Покуття та етнозони Буковина і Львівщина. Фонди музею налічують понад 20 тисяч експонатів.

Житлові, господарські, виробничі будівлі відтворені в тих ансамблях, до яких вони належали, тобто у сільських комплексах різних соціальних прошарків. Тому в музеї на площі понад 50 га створені мікросела. У житлових і господарських будівлях експонуються одяг, предмети домашнього вжитку, інструменти різних ремесел, знаряддя сільського господарства, транспортні засоби. Також відповідні інтер'єри відтворені і у церквах (а їх тут шість і усі діючі), дзвіницях і каплицях.

Основний фонд музею розділений на 15 груп: одяг, меблі, речі домашнього вжитку, інструменти, сільськогосподарське знаряддя, ткацьке знаряддя, тканини, гончарство, пасічництво, художні промисли і писанки, музичні інструменти, живопис, скульптура, рукописи і стародруки, церковний інвентар.

 

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути