chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорнобильську зону знову пустять туристів?

12 жовтня 2011 о 15:19
Міністерство надзвичайних ситуацій має намір відновити туристичні поїздки в Чорнобильську зону відчуження після реєстрації в Мінюсті нового наказу, виданого з урахуванням зауважень Генеральної прокуратури.

Про це сказав міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, якого цитують Українські Новини.

Міністр зазначив, що не захотів судитися із прокуратурою і анулював наказ про можливість турпоїздок у Чорнобильську зону, за якою у міністерства були спору з Генпрокуратурою.

Після цього міністр видав новий наказ із урахуванням її побажань.

«Ми вважаємо, що Мін'юст зареєструє цей наказ, і ми почнемо далі працювати», — сказав Балога.

Він уточнив, що подав новий наказ на реєстрацію в Мін'юст наприкінці вересня і у цей момент очікує позитивне рішення міністерства за реєстрацією.

Раніше МНС висловив надію на позасудове рішення спору з Генеральною прокуратурою про можливість проведення турпоїздок у Чорнобильську зону.

Наприкінці червня міністерство заявило про призупинення турпоїздок туди, тому що Генпрокуратура опротестувала наказ міністерства, яким було затверджено порядок відвідування зони відчуження.

Разом з цим міністерство вважає його законним, оскільки він був зареєстрований у Мін'юсті та погоджений з низкою зацікавлених органів влади, у тому числі Службою безпеки України, Міністерством охорони здоров'я, Державною інспекцією з ядерного регулювання, Міністерством закордонних справ.

Водночас, екологічні організації виступають категорично проти використання Чорнобильської зони відчуження як території для проведення екскурсій. На їх думку, 25 років, що минули з дня аварії на Чорнобильській АЄС, не є часом, достатнім для напіврозпаду радіоактивних елементів якими забруднено територію довкола станції. Тому екологи наголошують на необхідності аудиту та паспортизації земельних ділянок, що включені до складу зони. Тільки після цього можна приймати рішення про використання даної території.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути