chrome firefox opera safari iexplorer

Лавра відкриє таємні підземні споруди для туристів

31 жовтня 2011 о 10:33

Києво-Печерський заповідник збирається відкрити для екскурсій таємні підземні споруди. Вони пролягають майже під усією територією заповідника.

Непримітний вхід, який щоденно минають сотні  відвідувачів Верхньої Лаври. Важкі сталеві ґрати і  залізні двері відділяють соборну площу, заповнену екскурсантами, від холодних підземель, де не ступала нога туриста.

Євгенія Чередниченко професійно займається вивченням підземель Лаври. Стверджує, що ці споруди у центрі Києва - унікальні. Їх створювали протягом дев'яти століть.

Нині досліджено близько тисячі квадратних метрів підземель. Екскурсоводи розповідають, є і недосліджені печери — засипані піском або забетоновані за часів радянської влади. На входи до підземних коридорів можна натрапити у найнеочікуваніших куточках лаври. У радянський час тут був режимний об'єкт — гараж першого секретаря ЦК КПУ — Володимира Щербицького. Під гаражем - лаврські підземелля. Керівництво Заповідника обіцяє незабаром пустити під землю туристів.

Це - підвал корпусу реставраторів. За малопомітними дверима відкривається ще одне таємниче підземелля.  Більшість людей, які працюють у бідівлі, навіть не підозрюють про таке сусідство. Як і більшість лаврських підземок — просторі палати під офісом знайшли випадково. Розширювали технічний підвал. Зруйнувавши одну зі стін, побачили величезну підземну залу з галереями.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути