chrome firefox opera safari iexplorer

У Ніжині встановили пам'ятник Марку Бернесу

13 листопада 2011 о 10:39

У суботу в місті Ніжин Чернігівської області в рамках відзначення 100-річного ювілею з дня народження відкрито пам'ятник відомому радянському актору та співаку, уродженцю міста Марку Бернесу.

Як повідомили у прес-службі Чернігівської облдержадміністрації, в урочистому відкритті пам'ятника взяли участь голова обласної ради Анатолій МЕЛЬНИК та заступник голови облдержадміністрації Віктор ТКАНКО.

Пам'ятник, що відтворює кадр з фільму «Два бійці», встановлено у Театральному сквері Ніжина. На постаменті напис – «Я люблю тебя, жизнь»!

Автор монументу – Володимир ЧЕПЕЛИК. Профінансував спорудження та встановлення пам’ятника меценат з Прилук, нині мешканець Москви Юрій КОПТЄВ.

Під час відкриття пам'ятника М.Бернесу прозвучали пісні з його репертуару, актори місцевого музично-драматичного театру презентували виставу про життя видатного земляка.

2011 рік рішенням Ніжинської міської ради оголошений у місті роком М.Бернеса.

Довідка

М.Бернес (Нейман) — радянський актор і співак, народний артист РСФРР. Один з найулюбленіших артистів радянської естради, видатний шансоньє. Народився у Ніжині 25 вересня (8 жовтня) 1911 року у єврейській родині. Помер 16 серпня 1969 року у Москві.

15-річним хлопцем М.Бернес вперше потрапив до театру, і саме мрія стати артистом привела його у 17 років до Москви.
1935 року М.Бернес уперше знявся в кіно. Свою улюблену роль Кості Жигульова М.Бернес зіграв у фільмі «Человек с ружьем» (1938 р.).

Роль Аркадія Дзюбіна у фільмі «Два бойца» зробила М.Бернеса популярним і відомим багатомільйонній глядацькій аудиторії. За неї актор був нагороджений бойовим орденом Червоної Зірки як учасник роботи над фільмом та як учасник Великої Вітчизняної війни.

3 травня

Інші дати
Народився Микола Яковченко
(1900, м. Прилуки, Чернігівська область – 1974) - український актор театру та кіно. З 1928 року грав на сцені Київського театра імені Івана Франка. Головні ролі - Бублик, Довгоносик («Платон Кречет», «В степах України»), Пеньйонжка («Мартин Боруля»), Лящ («Останні»), Оверко («Фараони»), Распер («Ділок») та інші.
Розгорнути