chrome firefox opera safari iexplorer

До музею Голодоморів передали 8,5 тис. свідчень очевидців

25 листопада 2010 о 18:53

Вісім із половиною тисяч задокументованих свідчень очевидців штучного голоду 1932-33 років передали в музей «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні». Це — 42 папки текстових матеріалів, 180 аудіо та 25 відеокасет, які допоможуть науковцям дослідити білі плями української історії.

Упродовж семи років учні, студенти та краєзнавці шукали та спілкувалися зі свідками Голодомору в Україні у рамках програми «Уроки історії». Музейники мають на меті перевести наданий архів у цифровий формат та зробити його доступним для загального перегляду чи наукових досліджень.

«Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні» — наймолодший національний музей та єдиний, який спеціалізується виключно на цій тематиці. За рік роботи його відвідали близько 280 тисяч осіб.

Олександр Максимчук, голова правління благодійного фонду: «Ці свідчення почали збиратися тільки в 2003 році, тоді, коли дуже багато свідків цієї жахливої трагедії українського народу, і тому воно є актуальним. Ми продовжуємо цю роботу».

Віктор Діденко, директор національного музею «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні»: «В наших державних архівах відсутні дані за цілі райони, за цілі населені пункти. І ці документи нам зараз якраз поможуть, щоби дійсно встановити скільки ж людей загинуло».

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути