chrome firefox opera safari iexplorer

Державні мовники вшановують пам'ять жертв голодоморів

24 листопада 2012 о 09:13

24 листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій. З огляду на це державні телерадіокомпанії внесли зміни до своїх сіток мовлення.

Відповідно до Правил ведення мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затверджених Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, 24 листопада державні мовники утримаються від трансляції комедійних фільмів та передач розважального характеру.

Натомість в ефірі державних ТРК демонструватимуться тематичні програми та фільми, присвячені вшануванню пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій.

Зокрема, на всіх телеканалах Національної телекомпанії України – Першому національному, «Першому Ukraine» та «Першому T2» – буде розміщено стилізований логотип з символікою голодоморів.

В ефірі Першого протягом дня буде показано серію міжпрограмних роликів, присвячених Дню пам’яті жертв голодоморів.

З приводу трагедії 1932—1933 років висловляться Блаженніший Любомир (Гузар), Левко Лук’яненко, Михайло Резникович, Сергій Квіт, Іван Драч, Мирослав Попович, Василь Шкляр, Андрій Пальчевський, Оксана Забужко, Ніна Матвієнко.

Національна телекомпанія України започаткує в цей день нову традицію – хвилину мовчання з 19:32 до 19:33, що символізуватиме роки найстрашнішої трагедії в історії українського народу – голодомору 1932—1933 років. У цю хвилину в ефірі Першого національного, супутникового каналу «Перший Ukraine» та цифрового телеканалу «Перший Т2» буде перервано трансляцію класичної музики із Національної філармонії України.

НТКУ закликає всі українські теле- та радіоканали, громадян України та світове українство підтримати цю ініціативу.

Також усі телеканали Національної телекомпанії України долучаться до Всеукраїнської хвилини мовчання о 16:00.
День пам’яті жертв голодомору відзначається кожної четвертої суботи листопада. Його запроваджено відповідно до  указу Президента України № 1310 від 26 листопада 1998 року, ухваленого за ініціативи громадських організацій, Держкомтелерадіо України, Мінкультури та ін.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути