chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську покажуть кращі зразки Петриківки

17 лютого 2012 о 13:52

20 лютого о 17:00 у Дніпропетровському художньому музеї буде відкрито виставку «Петриківський декоративний живопис. Майстри та учні».

Про це «Рідній країні» повідомила прес-служба музею.

Ця виставка, що проводиться у рамках святкування 80-річчя Дніпропетровської області, має на меті представити унікальний український народний промисел, що давно вже став візитівкою області.

В експозиції представлено близько 100 робіт із фондів Художнього музею.

Виставка відображає історію розвитку Петриківського розпису від 30-тих років ХХ ст. до сучасності і розкриває стилістичне різноманіття творчих зусиль декількох поколінь майстрів, що відіграли неоціниму роль у становленні та розвитку цього промислу.

Серед них слід назвати художників старшого покоління, таких як Тетяна Пата, Ярина Пилипенко, Надія Білокінь, Федір Панко, Василь Соколенко, їхніх учнів-послідовників – Андрія Пікуша, Володимира Глущенка, Ганну Самарську, Валентину Стативу, Валентину Панко, Наталку Рибак, Ірину Назаренко, Валентину Карпець, Тетяну Гарькаву і цілу плеяду творчої молоді.

Окрім того, на відкритті виставки Заслужений майстер народної творчості України Тетяна Гарькава проведе майстер-клас із Петриківського розпису зі своїми учнями. У ході виставки учениці Тетяни Гарькавої також проводитимуть майстер-класи з «петриківки».

Виставка триватиме до 31 березня.

«Рідна країна»
Фото прес-служби музею

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути