chrome firefox opera safari iexplorer

За останні 10 років потік іммігрантів в Україну збільшився в 20 разів

20 березня 2012 о 13:42

В Україну в'їжджає з метою міграції в два рази більше людей, ніж виїжджає. Такі дані повідомляє Державна служба статистики.

За підсумками 2011 року в Україну іммігрувало 31,7 тис. осіб. При цьому офіційно виїхало за кордон в пошуках кращого життя в два рази менше — 14,6 тис. осіб, пише «Дело».

Найбільш популярні серед іноземців — Київ, Одеська та Донецька область, а також Крим. При цьому найбільш активно виїжджають з країни жителі столиці, а також Донецької та Дніпропетровської областей. Питання міграції є одним з найактуальніших для України, як з економічної, так і з соціальної точки зору. Скільки людей щорічно залишає Україну в пошуках нового життя, кращих умов праці — не знає ніхто. Адже велика частина українців, які виїжджають за кордон на роботу, роблять це нелегально або напівлегально.

Цифри, які називають експертами, коливаються від 1,5 до 7 млн. осіб. У Міжнародній організації з міграції називають цифру в 2,5 млн. осіб. Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова переконана, що еміграція кваліфікованих фахівців має вкрай негативний вплив на економічну і соціальну сфери України, адже держава фактично втрачає молодих, активних, кваліфікованих фахівців.

«В результаті виїзду кваліфікованих кадрів у нас зменшується рівень народжуваності, адже емігранти виховують дітей за межами України», — говорить вона. Негативний вплив має еміграція і на ринок праці. В результаті еміграційних процесів країна втрачає талановитих фахівців, через що знижується якість трудових ресурсів і продуктивність праці, каже Людмила Шангіна, директор соціальних програм Центру ім. Разумкова.

«Ми втрачаємо цілі наукові школи. Для того щоб їх відновити в подальшому, потрібні десятки років», — заявила експерт. Ще одна не менш важлива проблема, пов'язана з еміграцією — втрата тих державних ресурсів, які Україна вкладає у виховання та навчання своїх громадян.

«В Україні середня і частково вища освіта безкоштовні. У разі еміграції молодих кадрів держава не отримує від них ніякої віддачі», — наголосила Шангіна. На тлі зростання еміграції, тобто виїзду українців за кордон, різко збільшується і імміграція, тобто в'їзд в Україну іноземців.

Дані ООН свідчать, що за останні десять років потік іммігрантів в Україну збільшився приблизно в 20 разів. Країна опинилася на четвертому місці в світі — після США, Росії та Німеччини.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

21 вересня

Інші дати
21 вересня відзначають:
  • День винахідника і раціоналізатора України.
  • День фармацевтичного працівника України.
  • День миру.
  • Міжнародний день миру.
Розгорнути
Народився Леонід Кисельов
(1946, м. Київ - 1968) - український поет, прозаїк, перекладач. Посмертні збірки: "Стихи. Вірші", "Последняя песня. Остання пісня", "Тільки двічі живемо".
Розгорнути
Народився Петро Ніщинський (Байда)
Український композитор, перекладач. автор музичної картини "Вечорниці" до драми Т. Шевченка "Назар Стодоля". Перекладав твори античних класиків ("Антігона" Софокла, "Одіссея" Гомера).
Закувала та сива зозуля Раннім ранком на зорі. Ой, заплакали хлопці-молодці, Гей, гей, там на чужині В неволі, в тюрмі... Вони плакали, гірко ридали, Свою долю викликали: "Ой, повій, повій Та буйнесенький вітре, Та й понад море, Та винеси нас із кайданів, з неволі В чистеє поле, Та понеси на Вкраїну, Гей, гей, нас на Вкраїну... А на Вкраїні — там сонечко сяє, Козацтво гуляє, гуляє і нас виглядає, Нас виглядає!" По синьому морю Байдаки під вітром гуляють, Братів, щоб рятувати, Запорожці чимдуж поспішають.
Розгорнути
1648 – Богдан Хмельницький розбив польську армію в битві під Пилявцями
Українська армія захопила всю ворожу артилерію (92 гармати) та величезний обоз з матеріальними цінностями. Загальна вартість трофеїв перевищувала 7 млн. злотих. В результаті Пилявської битви польську армію було розгромлено, повністю звільнено Волинь і Поділля, створились сприятливі умови для визволення всіх західноукраїнських земель.
Розгорнути