chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні на Софійській площі з'явиться грандіозна 38-метрова інсталяція

11 травня 2012 о 13:26

Сьогодні о 20:00 на Софійській площі в центрі Києва відбудеться урочисте відкриття масштабної арт-інсталяції «Вівтар націй» української художниці Оксани Мась. Як повідомили УНН організатори заходу, висота об'єкта становитиме 22 метри, ширина − 38 метрів.

У Східній Європі «Вівтар націй» буде представлений уперше. Композиція складатиметься із 15 фрагментів. І це тільки частина задуманого художницею твору. Завершена робота буде масштабним арт-об'єктом із 302 панелей загальним розміром 92 х134 метра.

Київська прем'єра стане початком національного виставкового туру «Вівтаря націй». Мешканці та гості столиці зможуть насолоджуватися грандіозним видовищем упродовж трьох днів, з 11 по 13 травня, після чого фрагменти вівтаря будуть встановлені на центральних площах найбільших міст України. Уже наприкінці травня їх побачать в Одесі та Ялті. Згодом – у Дніпропетровську, Харкові, Донецьку, Львові та Запоріжжі.

Прототипом інсталяції «Вівтар націй» став проект Post-vs-Proto-Renaissance, який був представлений від України на 54-й Венеціанській бієнале (2011). Він став одним із найбільш обговорюваних у світових ЗМІ.

Твір Оксани Мась відтворює «Гентський вівтар» − шедевр епохи Відродження братів Ван Ейк. На окремих дерев'яних елементах, у формі яєць, з яких створено вівтар, зображені людські гріхи, бажання, страхи та комплекси. У розписі дерев'яних деталей брали участь жителі більш ніж 42 країн − від ув'язнених до ченців, від дітей до пенсіонерів. На думку художниці, на кожного, хто захоче та спробує зрозуміти цей твір, чекає трансформація душі та світогляду.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути