chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові показують унікальну виставку старожитностей «Код Трипiлля»

14 червня 2012 о 13:35

У Західній Україні така масштабна виставка трипільської культури як “Код Трипілля”, проводиться вперше, раніше експонати презентували лише у Києві.

Унікальною колекцією артефактів володіє Благодійний фонд «Платар». На сьогодні туди входять близько 400 старожитностей, датовані періодом 4500- 3000 рр. до н. е.

До Львова у палац Потоцьких привезли найцікавіші предмети колекції. Деякі вироби унікальні і не мають аналогів серед знахідок, зроблених за останні 130 років дослідження трипільських пам’яток.

Відвідувачі, що цікавляться витоками української нації, можуть знайти на цій експозиції багато цікавого: біноклеподібні посудини, які використовували з ритуальною метою, обрядові статуетки жінок, адже трипільський цивілізаційний устрій функціонував за принципом матріархату, різноманітні глечики та миски, у яких наші предки зберігали зерно, моделі хатин трипільців, а також їхніх ритуальних споруд.

Окрасою виставки стали діючий верстат та писанки, які повторюють трипільську символіку.

Допитливі очі можуть тут розпізнати хрест у різних формах, сонце, язичницьку зірку, хлібець, що виконував функцію своєрідного календаря, хвилі, стилізований орнамент дуальності, слов’янський аналог східному інь-янь.

Керамічні вироби засвідчують розвиток ремісничої майстерності та еволюцію художніх стилів протягом трьох тисячоліть на землях від Дністра на заході до Дніпра на сході.

Умовно вартість усієї колекції оцінюють у 2,2 мільярда доларів. Зараз трипільські старожитності знаходять на землях трьох держав – Румунії, Молдови та України. Від Прикарпаття на заході до Середнього Подніпров’я на сході, від Волині до узбережжя Чорного моря на півдні знайдено сліди древньої цивілізації.

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути