chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві встановлять пам’ятний знак Миколі Вінграновському

10 липня 2012 о 16:00

В Києві буде встановлено пам’ятний знак відомому українському письменнику, режисеру, актору Миколі Вінграновському.

Відповідне звернення Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка було підтримане на засіданні комісії з питань найменувань та пам’ятних знаків КМДА. Про це повідомив член зазначеної комісії Олександр Бригинець.

«Київ здобуває все більш історичне українське обличчя. Я радий, що ім’я видатного українського письменника, режисера, актора буде увічнено в столиці. Звичайно, я повністю підтримую таку ідею», — прокоментував О. Бригинець.

Микола Вінграновський (7 листопада 1936, Первомайськ — 27 травня 2004, Київ) — український письменник-шістдесятник, режисер, актор, сценарист і поет. Ще студентом зіграв головну роль у художньому фільмі «Повість полум′яних літ», автором якого був Олександр Довженко. Також зіграв акторські ролі в фільмах «Сейм виходить з берегів»,
«Берег надії», «Дума про Британку». Режисер ряду художніх та документальних фільмів. Автор збірок «Атомні прелюди», «Сто поезій», «Поезії», повістей «Первінка», «У глибині дощів», роману «Северин Наливайко» та ін.

Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка, Почесної Грамоти Президії Верховної Ради України, Лауреат літературної премії «Благовіст» та премії Фундації Антоновичів (США).

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути