chrome firefox opera safari iexplorer

У новій Конституції Крим спробує «відірватися» від України

21 січня 2013 о 09:14

Спікер кримського парламенту запропонував Конституційній Асамблеї з підготовки нової редакції Основного Закону внести зміни в X розділ Конституції України щодо автономії і в XI розділ, який торкається питань місцевого самоврядування.

Про це в ході урочистих зборів, присвячених Дню Автономної Республіки Крим і Дню прапора АР Крим, заявив глава парламенту АРК Володимир Константинов, повідомляють Коментарі.

За його словами, наразі планова повсякденна робота Конституційної Асамблеї з підготовки нової редакції Основного Закону країни.

«Я також запропонував наше колективне бачення змін до X розділу Конституції України, що стосується автономії, і XI розділу, що торкається питань місцевого самоврядування. Сьогодні потрібно захистити місцеве самоврядування від тиску бюрократії, олігархії, зупинити комерціалізацію охорони здоров´я та освіти», — підкреслив глава парламенту АРК.

У свою чергу, члени КА запропонували парламенту АРК підготувати конкретні пропозиції з модернізації Основного Закону країни в частині, що стосується повноважень автономії.

«Нами повинні бути вироблені пропозиції щодо внесення змін до Конституції України, що стосуються, перш за все, надання Верховній Раді автономії права законодавчої ініціативи в парламенті країни; надання права власності на майно, що належить Криму; врегулювання правових основ делегування автономії окремих державних повноважень, що дозволить скоротити витрати і спростити бюрократичні процедури, усунути дублювання діяльності відомств і в цілому підвищити ефективність держуправління», — зазначив Константинов.

«Автономія пережила війну суверенітетів з центральною владою. Вона уникла силового протистояння. У цьому її заслуга не тільки перед кримським співтовариством, народом України, але й Чорноморським регіоном», — зазначив спікер кримського парламенту, говорячи про проголошення автономії Криму в 1991 році.

Як повідомлялося, 6 листопада Верховна Рада прийняла в цілому закон про всеукраїнський референдум, 27 листопада Президент України Віктор Янукович підписав даний документ.

Як заявив перший президент України, глава КА Леонід Кравчук, наступне засідання Конституційної Асамблеї пройде наприкінці лютого — на початку березня і стосуватиметься судової реформи.

«Будемо розглядати проект документів про судову реформу, будемо планувати розгляд і концептуально розглянемо питання про реформування місцевого самоврядування. Також, очевидно, ми в першому варіанті приймемо загальну концепцію змін до Конституції», — зазначив Кравчук.

Конституційна Асамблея — спеціальний допоміжний орган при президентові України. У задачі КА входить підготовка законопроектів про внесення змін до Конституції України, організація громадського, професійного (за участю міжнародних експертів) обговорення цього законопроекту, а також доопрацювання тексту за результатами такого обговорення. Потім асамблея надає доопрацьований текст змін до Конституції Президентові України, який вносить його на розгляд Верховної Ради.

Асамблея утворена у складі 94 осіб, основну частину КА складають вчені, фахівці у правовій та юридичній сферах, судді Конституційного суду, голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

Розділи: Суспільство

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути