chrome firefox opera safari iexplorer

Українські школярі презентували унікальні акумулятори

07 лютого 2013 о 09:32

11-класники Дніпропетровського хіміко-технологічного ліцею Іван Герман (на фото), Роман Дуганець і Станіслав Лавриненко презентували сьогодні в себе на батьківщині, у Дніпропетровську, створені ними унікальні акумулятори, які можна зарядити за 1 хвилину на п’ять діб.

Із цим винаходом школярі вибороли перше місце на Міжнародному Балтійському науково-інженерному конкурсі в галузі хімії, повідомляє Радіо Свобода.

Над ноу-хау учні працювали близько року, розказав кандидат технічних наук Вадим Коваленко, який керував проектом.

«Усі знають, що для запуску двигуна автомобіля використовується свинцевий акумулятор, який важить понад 15 кілограмів. Якщо використовувати наші розробки, то 15-кілограмовий акумулятор можна буде замінити на півкілограмові суперконденсатори. Відповідно, буде менше використовуватися шкідливих речовин, а заряджатися вся система буде 52 секунди. Такі ж пристрої можуть використовуватися також у джерелах безперебійного живлення для комп’ютерів, для потужних освітлювачів, для екологічно чистого міського електротранспорту», – розповів науковець.

Усіх технічних подробиць щодо свого винаходу учні не розкривають, однак заявляють: завдяки їхнім акумуляторам люди завжди зможуть використовувати невелику побутову техніку, не турбуючись, що не вистачить заряду в батареях. Зокрема, від них можна заряджати мобільний телефон.

Зараз школярі вже запатентували свою розробку і чекають пропозицій від виробників.

«Це відкриття має практичну сторону, воно перспективне, у Росії вже близько п’яти підприємств займається розробками у цій галузі. Але ми чекаємо пропозицій від українських державних і приватних підприємств», – сказали на презентації розробники.

Розділи: Суспільство

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути