chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві відкривається виставка грузинської художниці Русудан Петвіашвілі

20 червня 2013 о 10:59

У Києві вперше покажуть роботи відомої грузинської художниці Русудан Петвіашвілі. Картини будуть представлені у Київському національному музеї російського мистецтва. Виставка триватиме з 20 червня по 3 липня.
До експозиції увійдуть 30 картин, виконаних у техніці графіки на папері та розпису на шовку. Унікальність робіт полягає в тому, що всі вони виконані в один дотик, без відриву від аркуша.
Як повідомили організатори виставки, серед шанувальників таланту Русудан Петвіашвілі — відомі художники, політики і мистецтвознавці. Її роботи називав геніальними Пабло Пікассо, своє захоплення їй висловлювали 43-й президент США Джордж Буш і Маргарет Тетчер, яка отримала картину молодої художниці в подарунок під час офіційного візиту в Тбілісі в 1987 році.
Перша виставка Петвіашвілі відбулася в Тбілісі в 1974 році, коли їй було лише 6 років. А в 1982-му у французькому Сент-Йоре пройшла наукова конференція, присвячена феномену Петвіашвілі.
Під час навчання в Тбіліській державній художній академії Петвіашвілі проілюструвала книгу Витязь у тигровій шкурі Шота Руставелі. У наступні кілька років з її малюнками виходить багато книг, у тому числі Грузинські народні казки та рукописна Біблія старогрузинською мовою.
Виставки Петвіашвілі з великим успіхом проходять у Парижі, Відні, Будапешті, Мадриді, Лондоні, Москві та Тбілісі, а також у США. Багато художниця працює в Тбілісі, але кілька місяців на рік проводить у своїй майстерні в Парижі.
Картини Русудан Петвіашвілі прикрашають президентський палац Грузії, вона — улюблена художниця Михайла Саакашвілі.
«Творчість Русіко особисто мені створює дуже гарний настрій. Можливо, хтось вважає, що мистецтво має бути трагічним, але я так не думаю. На всіх цих роботах зображена боротьба добра зі злом, в якій завжди перемагає добро», — каже Саакашвілі.
Кембриджський Біографічний Центр (Англія) включив Русудан Петвіашвілі до книги 2000 видатних людей ХХ століття.