chrome firefox opera safari iexplorer

До 200-річчя Кобзаря буде оцифрована половина його архівних документів — Стус

20 червня 2013 о 16:03

Національний музей Тараса Шевченка має намір до святкування 200-ї річниці з дня народження Кобзаря у 2014 році перевести у цифровий формат половину із наявних у сховищах архівних документів про його життя та творчість.

Про це сказав, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус на прес-конференції з приводу презентації проекту «Віртуальний архів Тараса Шевченка», яка відбулася у четвер.

«За оптимістичним сценарієм, я сподіваюся, що до 9 березня наступного року ми переведемо у цифровий формат приблизно половину з усіх архівних документів про життя і творчість Шевченка. Це дуже колосальний обсяг роботи. За песимістичним сценарієм, все одно весь Шевченко (його твори. — Ред.) і найвідоміші люди довкола нього — вони будуть. І це я можу однозначно сказати», — запевнив Стус.

За його словами, початок переведення архівних документів музею у цифровий формат став можливим завдяки підтримці Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», що реалізував проект «Віртуальний архів Тараса Шевченка». «Держава на це коштів не виділяє», — зауважив директор.

Він також повідомив, що на сьогоднішній день вдалося оцифрувати приблизно 1% унікальних архівних документів музею.

«Я сподіваюся, що після цього першого кроку будуть наступні кроки. У нас з'являються нові партнери та укладаються нові угоди, ведуться переговори щодо реалізації сучасних технологій віртуального музею. І до нас в гості можна буде завітати по суті з будь-якого куточка земної кулі», — відзначив Стус.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути