chrome firefox opera safari iexplorer

Погода дозволила показати «льодову казку» у Черкасах. ФОТО

13 лютого 2011 о 23:18

Погода нарешті дозволила відкрити у Черкасах фестиваль льодових фігур «КриЖталь-2011». Адже дійство, яке було заплановане ще на 13 січня, так і не відбулося через плюсову температуру. А для виставки льодових скульптур, як відомо, головне – мороз, причому, бажано, щоб він протримався кілька днів поспіль.

«КриЖталь» вже вчетверте відбувається у Черкасах. Ініціатором виступає міська влада. Як і в минулі роки, «КриЖталь-2011» присвячений конкретній тематиці. Цього року — це герої радянських, сучасних мультфільмів та архітектура.

У попередні роки льодові фігури демонстрували таємничий світ творчості Миколи Гоголя, героїв творів Ганса Християна Андерсена. Цьогоріч у кризі ожили герої улюблених мультфільмів та світові архітектурні споруди. Все це вдало прикрашено атрибутикою Валентинового свята.

«На цьому фестивалі ми хочемо поєднати покоління, — зазначив ініціатор свята міський голова Черкас Сергій Одарич. – Ми визначили, що великий інтерес викликають казкові персонажі, тому що, в основному, відвідувачі нашого фестивалю – діти та їхні батьки. Тому і намагалися поєднати цікаву для дітей тематику, архітектуру, а також привнести трохи романтики кохання».

Фестиваль організований виключно за кошти спонсорів, якими виступили місцеві підприємства. «Міський бюджет у цьому році виявився значно поміркованіший, аніж у попередні роки, тому нам довелося відмовилися від конкурсної програми на виготовлення кращої льодової скульптури», — сказав Сергій Одарич.

Загалом, у сквері за будинком облдержадміністрації, можна нарахувати близько 50 льодових фігур різного розміру – від невеликих казкових гномів до Біг-Бену та Ейфелевої вежі.

Також можна побачити Вінні Пуха з П’ятачком, Карлсона, крокодила Гену, Чебурашку, Шрека, білку з «Льодовикового періоду» та інших улюблених героїв мультфільмів.

На спорудження усіх цих фігур, за словами Володимира Толстоп’ятова (скульптор із Канева, який працює у київській фірмі «Айс-шок»), пішло 150 льодових блоків. Кожний блок товщиною 20 см вважить близько 100 кг. Вода використовується спеціальна – очищена, дистильована.

«Спочатку льодові блоки «склеюються» за допомогою звичайної нагрітої праски. Потім обробляються електропилою (обрізаються зайві частини), кути згладжуються спеціальними ручними приладами, «болгарками» з різноманітними насадками. Останній етап обробки – феном. Він згладжує поверхню, робить потрібні грані тощо», — розповів про тонкощі «холодного мистецтва» Володимир Товстоп’ят.

Щоб створити цьогорічну експозицію «КриЖталю», група дизайнерів працювала три з половиною тижні. «Це найкоротший термін, у який змогли «вкластися» три скульптори, їхні помічники і технологи», — розповідає пан Володимир.

За його словами, композиції хотілося зробити більш динамічними, живими та цікавими, але лід все-таки складний матеріал. «Дуже важко з точки зору техніки виконання робити, наприклад, певні динамічні нюанси – підняття рук, рух інших частин тіла тощо. Тут лід ставить певні обмеження», — ділиться досвідом відомий скульптор.

Фестиваль льодових скульптур специфічний тим, що його тривалість визначають зовсім не організатори. Не є таємницею, що лід боїться сонця, тепла, а також вимагає обережного ставлення місцевих жителів.

За прогнозами, мінусова температура триматиметься ще близько півтора тижня. Тому організатори сподіваються принаймні на тижневу експозицію казкових льодових персонажів.

Юлія Царенко, «Рідна країна»