chrome firefox opera safari iexplorer

Досліджують рукописний Коран, знайдений в Острозі

20 вересня 2013 о 13:30

У фондах Державного історико-культурного заповідника міста Острога зберігається арабський рукопис Корану. Він не лише належить до унікальної культурної спадщини так званих західних татар, які мешкали на теренах Литви, Польщі, Білорусі та України з ХІV сторіччя, а й був переписаний саме в Острозі, пише Голос України. 

До речі, татарська громада існувала тут уже у ХVІ сторіччі. Місцеві татари певний час були задіяні для надвірної охорони замку, а в подальшому користувалися значними привілеями, наданими польськими королями. Як свідчать архіви, мечеть в Острозі функціонувала ще на початку ХХ століття.

— Цей Коран переписав Мустафа Адамів, завершивши роботу 9 квітня 1804 року. Збережені всі 114 сур священної книги, а також частина молитви, яку читали наприкінці рецитації усього Корану, — розповідає кандидат історичних наук, старший викладач кафедри релігієзнавства Національного університету «Острозька академія» Михайло Якубович. — Крім арабського тексту, рукопис містить написи польською та українською мовами, виконані арабськими літерами. Вказано й місце написання — Острог. Завдяки цій та іншим особливостям пам’ятку можна віднести до так званих кетабів — рукописів західних татар.

Десятки примірників такого роду текстів збережено в Польщі, Білорусі та Литві, а ось для Західної України це справді велика рідкість. Західні татари зберігали давню традицію переписування священної книги ісламу аж до минулого століття.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути