chrome firefox opera safari iexplorer

Бахчисарайський заповідник може ввійти до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

08 листопада 2013 о 14:25

Можливість включення КРУ «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО планують розглянути в штаб-квартирі до лютого 2014 року. Про це стало відомо на робочій нараді під керівництвом заступника Голови Ради міністрів Криму Георгія Псарьова 6 листопада.

«Ви знаєте, що в Криму реалізується проект Євросоюзу «Диверсифікації та розвитку туризму», в рамках якого ми проводимо роботу з диверсифікації у сфері туризму. Одне з основних завдань — підготовка документації з включення Бахчисарайського історико-культурного заповідника до списку ЮНЕСКО. Рада міністрів у рамках своїх повноважень сприяє у вирішенні цього питання», — повідомив віце-прем’єр.

У свою чергу директор заповідника Валерій Науменко повідомив, що до теперішнього часу розроблено дві номінації — «Історичне середовище столиці кримських ханів у місті Бахчисараї» та «Печерні міста Кримської Готії». Інформаційне досьє з першої номінації знаходиться на експертизі у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

На включення до списку Всесвітньої спадщини в першій номінації претендують декілька об’єктів археології та архітектури, які розташовано на території Бахчисараю. Зокрема, Ханський палац, Чуфут-Кале, історичний квартал Салачік з пам’ятниками архітектури — Зінджирлі-медресе та дюрбе Хаджи-Гірея. Крім того, до списку ЮНЕСКО можуть увійти мавзолеї Ескі-Дюрбе, дюрбе Великий восьмигранник, дюрбе Малий восьмигранник, дюрбе Мухаммед-Шах-Бея, кубовидне дюрбе Ахмед-бея.

Інфодосьє з другої номінації знаходиться у стадії розробки. Завершити цю роботу планують до літа 2015 року

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути