chrome firefox opera safari iexplorer

Георгія Гонгадзе поховають через 14 років після вбивства

16 січня 2014 о 11:04

Вбитого 14 років тому опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе цього року планують віддати землі. Про це розповіла дружина покійного, Мирослава Гонгадзе, пише DT.UA.

«Так, похорон планується. Коли це буде відбуватися і де, ми повідомимо додатково, коли владнаємо всі деталі». Як відомо, всі 14 років останки Георгія лежать в одному зі столичних моргів.

Мирослава також спростувала інформацію, що з'явилася в мережі, що похорон пройде на Байковому кладовищі: «Про Байкове мені нічого невідомо, це новина навіть для мене. Можливо, це фантазія автора матеріалу».

Нагадаємо, опозиційний журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі неподалік від столиці було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати Гонгадзе.

Незабаром після цього було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього президента Леоніда Кучми. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження «розібратися» з журналістом.

29 січня 2013 року Печерський районний суд Києва визнав винним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача і засудив його до довічного позбавлення волі.

Пукач зізнався, що власноруч задушив журналіста. А після винесення вироку він фактично визнав причетність до злочину вищих осіб держави, порадивши запитати про мотиви вбивства у Леоніда Кучми і екс-голови Верховної Ради Володимира Литвина.

Сам Кучма спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У березні 2011 року проти нього було порушено кримінальну справу за звинуваченням у перевищенні влади і службових повноважень, які призвели згодом до вбивства Гонгадзе.

Проте у грудні того ж року Печерський районний суд Києва визнав порушення справи незаконним. Записи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

Розділи: Суспільство

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути