chrome firefox opera safari iexplorer

Патріарх Філарет закликав владу припинити насильство і виконати вимоги народу

25 січня 2014 о 15:04

Якщо влада діє несправедливо, то церква не може стати на її бік. Про це заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет. Таким чином він прокоментував події, які проходять в центрі Києва, пише DT.UA.

На думку предстоятеля, влада не повинна давати накази вбивати людей і тоді не буде відповіді з боку народу, не треба буде захищати своє життя.

«Чому народ не розходиться? Тому що народ не досяг своєї мети. А яка мета у народу? Мета — влада не штурмувати, а увійти асоційованим членом до Європейського Союзу. Ось мета України», — сказав Філарет в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Як відзначить патріарх, народ вже подолав страх смерті. «Вони вже смерті, куль не бояться. Вони готові віддати своє життя. А це вже народ непереможний. Тому ми закликаємо до миру, згоди, але закликаємо також до справедливості, що обманювати народ не треба», — сказав він.

«Якщо ми входимо в Європу, то ми не входимо в Митний союз, відпадає Росія як діючий фактор. Україна зберігає свою незалежність, свою свободу. Якщо ми приєднуємося до Росії — ми йдемо в неволю — нову неволю. А якщо ми приєднуємося до Європи — ми до вільних держав приєднуємося. І таким чином ми зберігаємо свою державність. І ми хочемо жити в демократичній країні, як живуть народи Європи», — заявив патріарх.

Філарет нагадав слова Ісуса христа: «Хто взяв меч, той від меча й загине». «Так, може застосувати силу і Майдан, але він хоче мирно вирішувати питання. А почали вбивати з боку „Беркуту“, правда? Тоді на силу відповідають силою. І захищають себе. Для чого будують барикади? Для того щоб захистити себе. Від кого? Від „Беркута“. Тому що „Беркут“ побив студентів. „Беркут“ у журналістів стріляв. Тому припинення насильства — це перша умова. Насильство з обох сторін — і з боку правоохоронних органів, і з боку Майдану, щоб не проливалася кров. А далі треба виконувати ті умови, які ставить не опозиція, а які ставить народ. Тому що народ може не прийняти і опозицію, якщо вона не виконує волю народу. Для цього треба прислухатися до народу, не тільки до того, який стоїть на Майдані. А треба прислухатися до волі всього українського народу», — підкреслив глава Київського патріархату.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути