chrome firefox opera safari iexplorer

Україна втратить дві третини свого вилову риби

01 квітня 2014 о 17:34

Через анексію Криму Російською Федерацією Україна втратить близько дві третини свого вилову риби. Такі підрахунки озвучив голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

«2013 року Україна виловила 216 тис. тон риби. При цьому 82 тис. тон було виловлено в Азово-Причорноморському басейні, з яких 52 тис. тон — кримськими рибалками, що становить 65% вилову риби в регіоні. Плюс 98 тис. тон риби виловлеено чорноморським флотом у світовому океані, а це 100% вилову в океанських водах... Якщо додати ці цифри, то на частку Криму виходить 150 тис. тон, а це дві третіх всього вилову», — цитують Чистякова «Українські новини».

Голова Асоціації рибалок Криму Сергій Яценко пояснив, що всі сім суден океанського риболовецького флоту приписані до севастопольського порту. «Сім судів океанського флоту зараз знаходяться на промислі в океані, і керівництво Криму дало установку цим судам повернутися до Севастополя і підняти російські прапори», — сказав він. Капітани суден наразі не ухвалили рішення про подальші дії, пише УНІАН.

Чистяков спрогнозував, що втрата риболовецьких суден призведе до збільшення обсягу імпорту риби, а також до її подорожчання на внутрішньому ринку, оскільки вартість імпортного продукту залежить від коливань іноземних валют.

«Вихід з цієї ситуації є: необхідно терміново, негайно реанімувати і переформатувати галузь, розвиваючи аквакультуру, тобто вирощування риби у водоймах материкової частини України», — сказав Чистяков. За його словами, Україна має в своєму розпорядженні 1,1 млн га прісних водойм, в яких можна розводити рибу та інші водні організми.

Розділи: Довкілля

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути