chrome firefox opera safari iexplorer

Україна з завтрашнього дня розпочне постачання газу через Польщу

15 квітня 2014 о 12:01

Про це УНІАН повідомила прес-секретар компанії Малгожата Полковська, зазначивши, що компанія зможе реалізувати її межами традиційного аукціону, оскільки раніше ніхто не зарезервував потужності пункту «Хермановіце», через який здійснюються поставки до України.

«Є заявка на завтра від однієї компанії», — сказала співрозмовник агентства, відмовившись назвати її, посилаючись на комерційну таємницю.

За даними Gaz System, яким володіє УНІАН, завтра до України планують поставити близько 4 млн кубометрів газу, що є максимально можливим обсягом, який дозволяє прокачати технічно пункт у «Хермановіцах».

Полковська також сказала, що підписаний днями договір з «Нафтогазом України» спрощує тільки розрахунки за поставки газу до України через Польщу і не передбачає додаткових спрощень інших умов поставок.

«Це технічний договір, який спрощує тільки розрахунки», — сказала вона.

Раніше Gaz System повідомляла, що поставки газу до України може реалізувати компанія, яка виграє аукціон на використання пункту «Хермановіце», зауваживши, що наступний такий аукціон на поставки з травня поточного року відбудеться 24 квітня.

Як повідомляв УНІАН, Польща стала першою країною, через яку Україна почала отримувати газ з Європи в листопаді 2012 року. При цьому Україні газ обходиться дешевше, ніж за прямим контрактом з «Газпромом». Газ постачала німецька компанія RWE.

Поставки через Польщу були припинені в грудні 2013 року після того, як Росія надала Україні більш ніж 30% знижку на газ.

В кінці березня, глава українського уряду Арсеній Яценюк заявляв про те, що Україна може купувати у компаній з Європи до 25 млрд кубометрів газу, який буде обходитися їй на 100 доларів дешевше, ніж російський, ціна якого з другого кварталу п.р. збільшитися до 485 дол. за тисячу кубометрів з 268,5 дол. в першому кварталі.

Україна також веде переговори про постачання газу через Словаччину.

Розділи: Суспільство

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути