chrome firefox opera safari iexplorer

Чим кава корисна для серця і судин: висновки вчених

24 вересня 2014 о 12:23

Спір про шкоду і користь кави серед учених то згасає, то знову розгорається. На думку вчених з Греції, випиваючи дві чашки кави в день, можна оздоровити серцево-судинну систему.

Ікарія, невеликий острів в Егейському морі, вважається батьківщиною довгожителів: більшість місцевих жителів живуть довше 90 років. Саме там грецькі кардіологи провели своє дослідження, до якого залучили 700 місцевих жителів від 65 до 100 років.

Виявивши серед них гіпертоніків, лікарі досліджували їх кровоносні судини. І з'ясувалося, що вони більш еластичні у тих пенсіонерів, хто випиває 1-2 чашки в день. На підставі своїх спостережень дослідники зробили висновок, оприлюднений на конгресі Європейського кардіологічного товариства, що проходив у Стокгольмі: тим, у кого підвищений кров'яний тиск, рекомендується помірне, але регулярне споживання кави.

Раніше зміцнюючий ефект кави довели американські вчені з University of Scranton (США). Виявилося, що кава лідирує за кількістю антиоксидантів. Дивно, але кава вийшла на перше місце, обігнавши такі продукти, як чай, молоко, шоколад та журавлину. Однак, фініки містять більше антиоксидантів, ніж кава, але рівень споживання фініків в Америці не можна порівняти з популярністю кави.

Вчені з'ясували, що в середньому доросла людина щодня вживає 1299 міліграм антиоксидантів з кави.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути