chrome firefox opera safari iexplorer

День Перемоги у Києві пройде без заходів на Хрещатику і салюту

06 травня 2015 о 15:49

8-9 травня в Україні День пам'яті і примирення і 70-я річниця перемоги над нацизмом пройдуть в Україні в новому форматі, заявив віце-прем'єр – міністр культури України В'ячеслав Кириленко.

«В цьому році вперше в Україні відзначаються ці пам'ятні дні з новим змістом, новим способом і в новому форматі. Це пов'язано з тим, що товариство запропонувало нову парадигму значення цих пам'ятних дат», — сказав він на прес-конференції в середу в Києві, повідомляє DT.UA. 

За його словами, заходи спрямовані передусім на вшанування всіх українців, які воювали проти нацизму в різних арміях різних країн — СРСР, Польщі та інших країнах антигітлерівської коаліції, а також в підпіллі.

8 травня святкові заходи розпочнуться відкриттям в Музеї Великої Вітчизняної війни виставки «Родинна пам'ять про війну» (за участю перших осіб держави), експозиція якого налічує близько 1 тис. сімейних раритетів.

«Виставка буде вказувати в першу чергу на людський вимір трагедії», — сказав Кириленко.

У цей же день пройдуть акція «Перша хвилина миру», а також концертно-творча пам'ятна акція за участю провідних музичних колективів та участю бійців АТО. Потім у небо запустять світлові ліхтарики у вигляді маку. Вінчає захід колективне виконання гімну Євросоюзу.

9 травня розпочнеться покладанням квітів до обеліску на проспекті Перемоги та пам'ятника невідомому солдату на площі Слави. В 11:05-12:05 пройде Марш миру за участю військових духових оркестрів з України, а також з Естонії, Литви, Польщі, Сербії, до Музею історії війни. Їй передуватиме присяга курсантів у присутності президента України Петра Порошенка.

Кириленко особливо підкреслив, що 9 травня на Хрещатику жодних офіційних заходів не буде, вулицю в цей день нададуть для прогулянок мешканцям і гостям столиці.

Міністр в той же час визнав, що «є більше 10 заявок різних організацій, у тому числі екстремістських, на проведення політичних заходів 9 травня».

«Рішення буде приймати київська влада. Переконаний, що нікому не вдасться зірвати мирний план проведення пам'ятних заходів 8-9 травня», — сказав Кириленко.

Ще однією особливістю буде відсутність салюту. «Ніякої стрілянини не буде. Підхід нинішній — пам'ять, пам'ять і ще раз пам'ять про українців, які боролися з нацизмом у лавах різних армій», — розповів міністр.

«Основним пунктом відзначення цих пам'ятних дат у цьому році буде демонстрація прямого зв'язку між справою воїнів, загиблих за перемогу у Другій світовій війні, і ділом воїнів АТО, які зараз захищають територіальну цілісність і державний суверенітет України», — сказав Кириленко.

Раніше стало відомо, що генеральний секретар ООН Пан Гі Мун в Києві зустрінеться з лідерами України і візьме участь в урочистостях з нагоди річниці перемоги над нацизмом.

Розділи: Суспільство

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути