chrome firefox opera safari iexplorer

До Євро-2012 планують викарбувати монети у 20 та 500 грн

24 березня 2011 о 11:50

Нацбанк планує викарбувати до Євро-2012 дві монети номіналом 20 і 500 гривень. Їх зображення з’явилися в Інтернеті на сторінці Facebook віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

Віце-прем’єр запрошує всіх бажаючих висловити своє враження про роботи українських майстрів.

З чого будуть виготовлені монети, не повідомляється. Але раніше Нацбанк лише одного разу, в 1997 році, карбував 500-гривневі монети «Оранта» (1000 штук). Вони були з золота (Au999, 9, вага 31,1 г), тому можна припустити, що й нинішні будуть такими ж. А двадцятки традиційно штампують зі срібла (Au925), пише « Сегодня».

zaxid.net

Як повідомив виконавчий директор НБУ з питань готівково-грошового обороту Олег Дащенко, тираж та вартість нових монет поки невідомі, більше того, навіть не затверджено їхній дизайн і перелік номіналів.

Раніше повідомлялося, що НБУ планує викарбувати масовим тиражем і «монети для бідних вболівальників» — двогривневки з нейзильберу (по 20-25 грн), присвячені містам, які приймають Євро — Києву, Львову, Донецьку і Харкову. А те, що з'явилося в Інтернеті, — лише ескізи, і вони ще можуть помінятися.

До речі, «Оранта» зараз на ринку коштує 50-100 тис. грн, в залежності від збереження. Нові ж 500 грн з Євро можуть продавати за 20-25 тис. грн.

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути