chrome firefox opera safari iexplorer

У київському ботсаду висадили рідкісні магнолії

14 квітня 2011 о 16:31

У Київському ботанічному саду імені академіка О.В.Фоміна на центральній алеї саду закладено «Зелену алею ООН».

Координатор системи ООН разом з головами агентств системи ООН та директором ботсаду Василем Капустяном посадили 23 саджанці рідкісних видів магнолій. Цінні рослини були надані групою компаній «Ів Роше» в рамках всесвітньої кампанії Програми ООН з навколишнього середовища «Озелени Землю», яка спрямована на привернення уваги громадськості до зміни клімату і проблеми вирубки лісів.

До речі, колекції магнолій у Київському ботанічному саду імені академіка О.В.Фоміна вже понад 70 років. Сьогодні в заповіднику налічується понад 60 видів цієї рослини.

Посадка дерев вже давно стала традиційною практикою для агентств системи ООН в Україні. За словами Постійного координатора системи ООН в Україні Олів`є Адама, дерева мають не лише естетичне значення, але й вкрай важливі для захисту навколишнього середовища.

«Дерева відіграють важливу роль в якості основних компонентів біорізноманіття, що становить основу мереж і систем, які забезпечують нам усім здоров`я, процвітання, продукти харчування, паливо й інше. Вони допомагають забезпечити повітря для дихання, питну воду, родючі ґрунти і стабільний клімат. Мільярди дерев, висаджені завдяки колективним зусиллям учасників кампанії, буде сприяти збереженню біорізноманіття на планеті», — зазначив О.Адам.

Він повідомив, що у 2006 році Організація ООН із захисту навколишнього середовища – ЮНЕП, розпочала всесвітню ініціативу з посадки дерев «Садимо для планети: кампанія «Мільярд дерев», щоб заохотити людей, громади, організації, бізнес, громадянське суспільство й уряд дієво відреагувати на деградацію екосистем й зміну клімату.

За останні п`ять років мільйони людей в більш ніж 167 країн посадили понад 11 млрд. дерев, і до кінця 2011 року очікується, що їх буде 13 млрд. Ця кампанія також зробить істотний внесок у Міжнародний рік лісів, який відзначається цього року і спрямований на підвищення обізнаності про забезпечення сталого управління, збереження і розвитку всіх видів лісів.

Олів’є Адам також нагадав, що наступного тижня, а саме — 22 квітня, люди в усьому світі будуть відзначати Міжнародний день Землі.

«Сьогодні напередодні Міжнародного дня Матері-Землі шляхом посадки нових дерев ми зробимо важливий крок в демонстрації нашої стурбованості екологічною ситуацією у глобальному масштабі і в той же час, зробимо наш маленький, але істотний внесок у світовий рух посадки дерев і поліпшення ботанічного саду», — додав Постійний координатор системи ООН в Україні.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

Фото автора