chrome firefox opera safari iexplorer

23 травня: це цікаво знати

23 травня 2011 о 00:03

«Хто готує себе лише на те, щоб впрягатися до плуга, завжди матиме погоничів»
Олена Теліга

23 травня за григоріанським календарем 143 день року. До кінця року залишається 222  дні.

У народі 23 травня вшановували Семена. Особливо цей день відзначали жінки. Говорили, якщо на Семена зробити купіль з трав, то хвороби оминатимуть вас цілий рік. Також цього дня годували корів жовтими квітами, щоб молоко було жовтим, тобто жирним. А зібране у день Семена масло спеціально тримали для ліків, особливо дітям. І ще цього дня дуже боялися грому і для того, щоб він не влучив в оселю, викидали з хати коцюбу, лопату й помело.

За церковним календарем, 23 травня вшановують Апостола Симона Зилота, святителя Симона, мучеників Алфія, Кипріана, Онисима, Еразма, мученика Ісихія, преподобну Ісидору юродиву, блаженну Таїсію.

23 травня народились:
1883 — Христина Литвиненко-Волторніст, українська поетеса, бандуристка. Автор збірок віршів „Широким шляхом”, „Степові квіти”, пісень і віршів для дітей.

1921 — Григорій Чухрай, кінорежисер, сценарист. Поставив кінокартини «Сорок перший», «Балада про солдата», «Чисте небо», «Пам'ять» «Трясовина» та ін.

Іменинниками 23 травня є:
Онисим, Симон, Ісидора, Таїсія, Семен.

Чи знаєте ви, що:

  • Підсвічування очей червоним світлом протягом 2-3 хвилин підвищує нічну чутливість зору на півгодини. Цим способом користувалися армійські розвідники, ще в Першу світову війну.
  • Уважно придивіться до сузір’я Великої Ведмедиці. Якщо біля середньої зірки, в ручці ковша ви виразно побачите маленьку зірочку, значить, ваше око володіє нормальною гостротою. Такий спосіб перевірки зору був прийнятий у стародавніх арабів.
  • Очі людини, яка працює за комп’ютером, за день перефокусовуються з екрану на папір або клавіатуру близько 20 тисяч разів.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути