chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові нарешті покажуть глядачам «в’язня музейних запасників»

19 травня 2011 о 10:38

У приміщенні музею «Арсенал» (вул. Підвальна, 5) демонструється експозиція до 600-річчя Грюнвальдської битви. Центральна картина – величезне полотно «Битва під Грюнвальдом», що раніше утримувалося в музейних запасниках і було недоступним для широкого загалу.

Назва вистави – «Грюнвальд-600», – повідомляють організатори.

У Львівському історичному музеї (ЛІМ) зберігається чимало картин батального живопису. Деякі з них представлені в музейних експозиціях, інші перебувають у запасниках і є недоступними для широкого загалу.

Картина «Битва під Грюнвальдом», що експонуватиметься в «Аресеналі», довгий час перебувала в музейних фондах.

Це величезне полотно – 10,52×5,30 м, створене 1910 р. двома художниками Зигмунтом Розвадовським та Тадуешем Попелем з нагоди 500-річного ювілею битви об’єднаних військ слов’янських народів проти рицарів Тевтонського ордену. У спеціально збудованому в Кракові павільйоні-майстерні художники відтворили кульмінаційну подію Грюнвальдської битви 15 липня 1410 р., перемога в якій підірвала могутність Тевтонського ордену і припинила експансію німецьких рицарів на схід Європи.

Впродовж 2010—2011 рр. Львівський історичний музей брав активну участь у Міжнародному проекті з відзначення 600-річного ювілею Грюнвальдської битви. Картина демонструвалася в провідних музеях Польщі та Литви: Королівському замку на Вавелі, Національному музеї у Вроцлаві, Вальбжихській галереї мистецтв, Музеї Любомирської землі, Національному музеї Литви – Палаці Великих князів литовських.

У рамках підготовки проекту була здійснена ґрунтовна реставрація полотна дванадцятьма кращими спеціалістами Королівського замку на Вавелі, яку очолила доктор Єва Вілкойц за фінансової підтримки Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща.

Завершується проект «Грюнвальд-600» в Україні, в музеї «Арсенал», де «Битва під Грюнвальдом» буде тепер постійно експонуватись.

Презентація відреставрованої картини «Битва під Грюнвальдом» приурочена до 600-ї річниці битви та 30-ї річниці заснування музею «Арсенал».

Виставка доповнена окремими експонатами –зброєю (півтораручними мечами XIV-XV ст., фрагментами меча кін. XIV ст.), реконструкціями обладунків рицаря Тевтонського ордену поч. ХV ст., воїнів подільської хоругви та хоругви Львівської землі поч. XV ст., графікою, книгами та іншими пам’ятками, які допомагають краще відтворити атмосферу події, що її так майстерно зобразили Розвадовський та Попель. Картина та більшість предметів представлені в музеї «Арсенал» для огляду вперше.

Організатори виставки мають надію, що вона викличе відповідний резонанс і буде цікавою для львів’ян та гостей міста, сприятиме поглибленню знань з історії нашого краю.

Відкриття 20 травня о 15:00.