chrome firefox opera safari iexplorer

Україна починає головування в Комітеті міністрів Ради Європи

11 травня 2011 о 09:48

Україна з середи, 11 травня, починає головувати в Комітеті міністрів Ради Європи.

Туреччина передає головування Україні в Комітеті міністрів Ради Європи. Для участі в офіційній церемонії до Стамбулу вирушить глава українського зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко. 

Україна буде головувати в Комітеті міністрів Ради Європи з травня по листопад 2011 року. 

Пріоритетними напрямками діяльності стане захист прав дитини, виконання рішень Європейського суду з прав людини, вдосконалення системи місцевого самоврядування та захист прав людини з обмеженими можливостями, зазначили в МЗС.

При цьому голова правління української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко переконаний, що зробити акцент на дотриманні прав людини під час головування в Комітеті міністрів Україні змусили західні країни, оскільки нині Київ все далі відходить від демократичних принципів.

За його словами, крім того, що Україна є лідером за зверненнями до Європейського суду з прав людини, в країні ще й не виконуються рішення цього міжнародного судового органу.

«Є певні кроки для виконання рішень Європейського суду. Але їх можна перелічити на пальцях однієї руки. Тому європейські країни можуть сказати, що нехай Україна спочатку сама навчиться виконувати міжнародні вимоги, а потім нас повчає, головуючи в Раді Європи», — сказав Бущенко.

Крім цього, за його словами, незважаючи на те, що, поряд з Іспанією і Норвегією, Україна ратифікувала переглянуту Європейську конвенцію про усиновлення дітей, в країні ще залишається чимало проблем з дотриманням дитячих прав.