chrome firefox opera safari iexplorer

Cтворено Конституцію України розміром 22 на 32 мм

23 серпня 2011 о 10:01

Права та свободи в мініатюрі. Напередодні 20-ї річниці Незалежності у столичному Музеї книги та друкарства презентували крихітну Конституцію України.

Над виданням, розміром 22 на 32 міліметри і вагою всього кілька грамів, автор — графік Ігор Степанов, працював два місяці.

Загалом у книзі — 170 сторінок та 10 тисяч вручну написаних знаків. Протягом місяця художник готувався, зрештою, зупинився на надтонкому, але цупкому фінському папері, дочекався мініатюрного пера зі справжньої шефелдської сталі з Великої Британії, і навіть з власним офтальмологом розробив спеціальні окуляри та склав графік роботи.

“Писати зі штучним світлом неможливо, воно створює тіні, які, що б ти не робив, все-одно є. Тоді довелося вибрати такий режим - вранці, з 6 до 8 ранку, на балконі, коли ще немає яскравого сонця, але вже є хороше потужне світло, таке розсіяне — ось тоді і можна було писати”, — ділиться секретом художник-графік Ігор Степанов.

Керівництво музею, де і зберігатиметься книга, підкреслює — історичну цінність крихітки підтвердить час. Втім, вже зараз мікро-Конституція стане окрасою у чималій колекції маленьких книжок, яких у фондах музею — кілька сотень.

“Я наголошу, що це рукописна книга. А Ви уявіть собі, яким чином можна було створити на такому невеликому папірці — 22 на 32 міліметри — написати взагалі якийсь текст”, — дивується заступник директора Музею книги та друкарства Людмила Хауха-Марченко.

За змістом Конституція неповна. Втім, такої мети — переписати оригінал книги та вмістити на її сторінках усі конституційні розділи, каже автор, він не переслідував. Та за допомогою професійних юристів, визначив найпріоритетніші з них — ті, що стосуються прав людини. Наразі, кажуть спеціалісти, це буде перша і, поки що, єдина рукописна міні-версія Основного закону на пострадянському просторі.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути