chrome firefox opera safari iexplorer

Демонтований монумент Кобзаря може зникнути назавжди?

05 серпня 2011 о 11:03

У Дніпропетровську демонтують пам’ятник Тарасові Шевченку, що на Монастирському острові. 50-тонний монумент, за визнанням фахівців, в аварійному стані і потребує невідкладного ремонту. Пам’ятник вирішили зняти з постаменту, розпиляти, а потім зайнятись його відновленням. Влада повідомила: роботи багато, до дня Незалежності встановити назад не встигнуть. Між тим опозиція висловлює підозру, що монумент може зникнути назавжди.

Пам’ятник Тарасові Шевченку у Дніпропетровську, на острові посеред Дніпра, височіє понад півстоліття. Наразі 50-тонний монумент визнали аварійним.Він нахилився вперед і вправо на 6 градусів і в будь-який момент може впасти, каже влада. За висновком спецкомісії, п’єдестал, облицьований гранітними плитами, увесь у тріщинах, а саму порожнисту скульптуру з чавуну проїла іржа.Міська влада і реконструктори вважають: відремонтувати монумент на п’єдесталі не вдасться, його треба демонтувати. Спочатку фігуру просвердлять, щоб визначити товщину металу, а потім розпиляють на частини і будуть ремонтувати, ділиться планом реконструкції керівник підрядної організації Максим Пірєєв.

«Бетону нема зовсім, деталі основи теж відсутні. Будемо свердлити його і найближчим часом спробуємо зняти. Проблема в тому, що точно невідома вага пам’ятника», – сказав Максим Пірєєв.

Старий чавун чи нова бронза?А втім, може статись, що місце 50-річного чавунного Кобзаря займе інша, нова скульптура Шевченка. Фахівці з «Південмашу» пропонують відлити її з бронзи. Така фігура буде довговічніша і легша, каже представник заводу Федір Майстренко.

«Все, що робилось із чавуну, – недовговічне, тим паче, що там, всередині, порожнина, весь час накопичується волога», – зазначив фахівець.

Яким саме шляхом підуть реконструктори, поки не вирішили. Відомо тільки, що на відновлення пам’ятника Шевченку з міського бюджету Дніпропетровська виділили 1,5 мільйона гривень.

У міській раді заявили: роботи багато, до дня Незалежності повернути монумент на місце не встигнуть. Це обурило представників громадськості, в намірі влади розібрати пам’ятник побачили політику. В опозиції кажуть: чиновники як у центрі, так і на місцях зараз роблять все можливе для того, щоб зіпсувати ювілей незалежності України.

Місце пам’ятника займе…

Голова обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринськийпідозрює, що монумент Шевченкові під виглядом реконструкції може зникнути назавжди. Така доля вже спіткала один пам’ятник Кобзареві у Дніпропетровську, в спальному мікрорайоні: він зник під «шумок» реконструкції, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Сокоринський.

«Це символ міста, це його візитівка. У нас виник сумнів, чи повернеться пам’ятник на своє місце. Я знаю, що давно церква Московського патріархату приглядається до цього місця, шоб далі розбудовувати свої культові споруди. Отже, це може бути чисто земельне питання. Відтак ми заявляємо про свою стурбованість і тривогу», – зазначив Анатолій Сокоринський.

Місцева влада такі заяви наразі не коментує. Немає поки і відповіді на запит активістів про детальні висновки комісії, точний план реконструкції та кошторис. За попередніми даними, повернути оновленого Кобзаря на місце обіцяють до кінця 2011 року.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути