chrome firefox opera safari iexplorer

У Донецькій області встановлять пам'ятник Чехову

12 серпня 2011 о 09:22

У місті Харцизьку Донецької області урочисто закладено камінь на тому місці, де буде встановлено пам'ятник відомому російському письменнику Антону Чехову.

Як повідомили в прес-службі Харцизької міської ради, церемонія закладення каменя відбулася на Привокзальній площі Харцизька в липні, а пам'ятник буде незабаром виготовлено за проектом скульптора Олександра Шамаріна і архітектора Миколи Піддубного.

У даному проекті навколо пам'ятника-постаменту вирізані рельєфи персонажів Чехова, які мають безпосереднє відношення до міста Харцизька. Серед них — «панянка з вікна» на станції Харцизьк, про яку в 1887 році письменник дуже барвисто написав у листі до сестри Марії, згадуючи про свою поїздку того року з Москви до Таганрога.

Відкритий конкурс на найкращий проект пам'ятника А. Чехову відбувся в Харцизьку з 15 грудня 2010 року по березень 2011 року. У конкурсі брали участь 6 авторів з Донецька і Львова, які представили на суд журі 9 проектів пам'ятника.

Крім звичайних критеріїв відбору — оригінальність ідеї, архітектурно-художня виразність і т.д. — необхідно було враховувати зв'язок письменника з історією міста, про яке він написав кілька рядків у листі до сестри.

Письменник Антон Павлович Чехов, згадуючи про поїздку з Москви до Таганрога навесні 1887 року, написав у листі до своєї сестри Марії такі рядки: "Станція Харцизька. 12 година дня. Погода чудова. Пахне степом і чути, як співають птахи ... Потім прогулянка платформою. У крайньому вікні другого поверху станції сидить панянка (або дама, чорт її знає) у білій кофтинці — млосна і красива. Я дивлюся на неї, вона на мене ... о дивовижне бачення! Отримав катар в серці і поїхав далі ... ".

Нагадаємо, що у Горлівці цієї ж  Донецької області, на сесії міськради, депутати не підтримали встановлення у місті погруддя українському поетові-дисиденту Василю Стусу біля школи, де він учителював.

За словами присутніх на засіданні, під час обговорення даного питання, депутати обізвали письменника«бандерівцем», «фашистом» та звинуватили у «вбивстві наших дітей».

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути