chrome firefox opera safari iexplorer

У селах людей за межею бідності вдвічі більше ніж в містах

16 листопада 2011 о 10:10

В Україні експерти фіксують величезне розшарування по бідності між населенням села та міста: в містах за межею бідності – 15% родин, а в селах – 36%. Заявив провідний експерт Центру імені Разумкова, екс-заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко.

При цьому, як уточнила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, якби підрахунки провадилися за європейськими стандартами, цей розрив був би ще більшим. Адже більшість селян має лише сезонну роботу і хотіла б працевлаштуватися у свій вільний від традиційного заняття час.

Загалом, кількість безробітних українців в першій половині цього року перевищувала один мільйон вісімсот тисяч осіб, або 8,9 відсотка від працездатного населення держави, повідомила Лідія Ткаченко. Цей показник є одним з найкращих в Європі, заявив Павло Розенко. «В країнах Єврозони рівень безробіття складає 12-13 відсотків», – нагадав він.

Навіть під час економічної кризи, яка почалася 2008 року, українським працедавцям вдалося уникнути «серйозних потрясінь», оскільки вони вдалися до скороченого робочого дня та відпусток коштом робітників, сказав Розенко. Водночас, він визнав, що попри високий ступінь зайнятості в Україні, цей показник «не виконує свою головну соціальну функцію – не захищає людину від бідності». За підрахунками фахівця, 23 відсотки родин,  в яких всі їхні члени мають роботу, все одно перебувають за межею бідності, а в родинах, де працює лише одна людина, цей відсоток сягає 35-37.

Серед причин бідності зайнятого населення України Розенко назвав «політику держави зі збереження дешевої робочої сили та тінізацію економіки». Ненормальним експерт назвав і той факт, що в структурі доходів українців 42 відсотки становить зарплатня, а решта  39 відсотків – соціальні трансферти та допомога. Це суперечить європейській практиці, де зарплатня становить до 60 відсотків від загальної суми доходів, сказав Розенко.

Ще однією сумною тенденцією він вважає те, що «Україна стоїть на порозі ще однієї хвилі масового відтоку кваліфікованої робочої сили та інтелектуального потенціалу». Через державну політику зі здешевлення робочої сили, на думку експерта, заявки на отримання грін-карти на роботу в США подали 853 тисяч громадян України. За цим показником, повідомив Розенко, Україна посіла третє місце в світі після Нігерії і Гани.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути