chrome firefox opera safari iexplorer

Янукович скасував День свободи

30 грудня 2011 о 10:50

Президент Віктор Янукович скасував День свободи, який святкували 22 листопада на честь Помаранчевої революції, і заснував День соборності і свободи 22 січня.

"Установити в Україні: День Соборності та Свободи України, який відзначати щорічно 22 січня ... визнати таким, що втратив чинність: Указ Президента України від 19 листопада 2005 року № 1619 «Про ДеньСвободи», — йдеться в указі.

На сайті президента зазначено, що «соборність Української держави — одвічна мрія, яку плекав народ протягом усієї історії боротьби за незалежну Україну. Лише соборна, незалежна і вільна Україна має шанс увійти до спільноти процвітаючих країн як рівноправний партнер і перспективний лідер центрально-східного регіону Європи».

День свободи був заснований в 2005 році указом президента Віктора Ющенка і святкувався щорічно 22 листопада. Як відомо, 22 листопада 2004 — дата початку «помаранчевої» революції в Україну.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути