chrome firefox opera safari iexplorer

В Одеській області горить визначна пам'ятка архітектури 1838 року

26 січня 2012 о 10:22

У Болграді Одеської області горить Спасо-Преображенський собор, який розташований поряд з центральною площею міста, повідомляє управління МНС в Одеській області.

За даними МНС, пожежа почалася близько 7:00 у четвер, близько 9:00 ранку впав купол собору.

«Наразі з вогнем борються пожежники відділення з Болграда, Ізмаїла і Рені. Усього на місці пожежі працюють дев'ять підрозділів», — розповіла помічник начальника ГУ МНС України в Одеській області Майя Гринько.

pikepif.com.ua

Спасо-Преображенський собор у Болграді було закладено в 1820, його будівництво завершено в 1838 році. Побудований в стилі суворого класицизму на пожертвування мешканців міста. Собор є пам'ятником архітектури.

Висота купола, оформленого коринфськими пілястрами, становить 50 метрів. Інтер'єр розписаний у 1912—1914 роках художником Павлом Піскарьовим у стилі романтизму за ескізами Васнєцова. Реконструкція собору почалася в 2001 році.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути