chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вшанували річницю виведення військ із Афганістану

15 лютого 2012 о 14:06

Виведення радянських військ із території Афганістану згадують сьогодні у Києві. До Меморіального комплексу загиблим уранці прийшли сотні вояків-афганців та матері загиблих воїнів.

До пам'ятника вони поклали квіти і запалені свічки. Крім того, загиблих за кордоном українців вшанували хвилиною мовчання. З війни в Афганістані не повернулися понад три із половиною тисячі українських солдатів, а поранень там зазнали щонайменше вісім тисяч воїнів.

Афганці нарікають: війна була чужою, а себе називають забутими державою. Опісля скорботної ходи, люди вирушили до Музею Великої вітчизняої війни. Там їли кашу та пили фронтові сто грамів.

Вшанували пам’ять загиблих афганців і перші особи держави — Президент Віктор Янукович, прем’єр Микола Азаров та інші посадовці. Через це охорона обмежила доступ до меморіалу усіх охочих. На знак протесту під час покладання квітів Президентом афганці демонстративно відвернулися від гаранта і не зняли головних уборів. Живим кордоном між афганцями та високопосадовцями стали люди у цивільному чорному одязі.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути