chrome firefox opera safari iexplorer

Україна відзначає 125-річчя Леся Курбаса. План заходів

25 лютого 2012 о 00:16

25 лютого 2012 року виповнюється 125 років від дня народження відомого українського режисера, теоретика і реформатора театру, публіциста, педагога, засновника, організатора, творчого та ідейного лідера театру “Березiль” – Леся Курбаса.

Народився він у м. Самборі на Львівщині. Дитячі та юнацькі роки митця пройшли в с. Старому Скалаті. Його батьки відомі українські актори Яновичі — Степан Пилипович (справжнє Курбас), народжений та похований на Тернопіллі, та Ванда Адольфівна Яновичева.

У 1907—1911 pp. навчався на філософських факультетах Львівського та Віденського університетів. У 1922—1933 pp. викладав у Київському та Харківському музично-драматичних інститутах. Один з ініціаторів створення журналів «Театральні вісті», «Барикади театру» та інших.

Заснував трупу «Тернопільські театральні вечори» (1915—1916), «Молодий театр» у Києві (1916—1919), Київський драматичний театр (1920—1921), театр «Березіль» (1922, з 1935 p. — Харківський український драматичний театр ім. Т. Шевченка). Художнім керівником цього театру був до 1933 р.

Як актор створив ряд образів на сценах різних театрів: Гонта («Гайда-маки» за Т. Шевченком), Гурман («Украдене щастя» І. Франка), Астров («Дядя Ваня» А. Чехова), Хлестаков («Ревізор» М. Гоголя), Едіп («Цар Едіп» Софокла), Макбет («Макбет» В. Шекспіра), Збігнев («Мазепа» Ю. Словацького) та інші.

Інсценувавши ряд поетичних творів Тараса Шевченка, поставив у «Молодіжному театрі» «Шевченківську виставу» (1919); інсценізована 1920 р. поема «Гайдамаки» йшла в українських театрах та за рубежем (Канада). Було зіграно понад 150 прем’єр.

Лесю Курбасу належить також інсценізація поезій П. Тичини з циклу «Сонячні кларнети» (1919). Він уперше на українській сцені поставив вистави «У пущі» Лесі Українки, «Цар Едіп» Софокла (обидві 1918), «Макбет» В. Шекспіра (1920), «Народний Малахій» (1928), «Мина Мазайло» (1929), «Тентульд» Ш. Дадіані (1932), «Маклена Граса» М. Куліша (1933).

У 1936—1937 pp., будучи в’язнем Соловецького табору, здійснив тут вистави: «Весілля Кречинського» О. Сухово-Кобиліна, «Аристократи» М. Погодіна, «Інтервенція» Л. Славіна, «Учень диявола» Б. Шоу та інші. Написав і поставив агітп’єси «Жовтень» (1922), «Рур» (1923), драму «Джіммі Хіггінс» (1923, за романом Е. Сінклера), «Пролог» (1927, у співавторстві з С. Бондарчуком).

Автор книги «Шляхи українського театру і «Березіль» (1927), численних статей з театрознавства. Переклав із німецької мови книгу «Мистецтво вмирає» В. Обюртена (1918), написав до неї вступне слово. Для театру переклав з німецької мови драми «Молодість» М. Гальбе, «Войцек» Г. Бюхнера, комедію «Горе брехунові» Ф. Грільпарцера, польської — драму «Йоля» Ю. Журавського, французької — комедію «Останній лист» В. Сарду, норве-зької — вірш «Березіль» Б. Бйорнсона.

Актор Йосип Гірняк, згадуючи роки творчої співпраці з Лесем Курбасом, писав: «Зовнішня форма кожної з вистав була неповторна і неподібна до другої. В кожній з вистав актори мусіли звучати одноголосно з формою, що її накреслив режисер. Ця однозвучність була характеристичною стилеві вистав Л. Курбаса. Другою різницею театру Курбаса від інших тогочасних театрів була одностильність гри всіх учасників, від головних ролей до найменшого епізодичного персонажа і масових сцен… Це вперше на українській сцені т. зв. «масовкам» режисер надавав панівного значення в композиції всієї вистави… В його театрі не було місця для окремих зірок, там мусіли всі горіти зоряним сяйвом».

Як педагог Лесь Курбас виховав цілу плеяду відомих акторів й режисерів. Серед його учнів — видатні майстри українського театру: Й. Гірняк, А. Бучма, В. Василько, М. Крушельницький, Н. Ужвій.

У 1925 р. Лесю Курбасу присвоїли звання народного артиста України.

На студії ВУФКУ він поставив фільми: «Вендетта», «Макдональд» (обидва — 1924), «Арсенальці» («Червоний арсенал», 1925).

У 1933 р., у пору найвищого розквіту творчої особистості, його звільнили з посади художнього керівника та директора театру «Березіль». Цього ж року він був арештований у Москві, де ставив виставу «Король Лір» за Шекспіром. Лесь Курбас був засуджений до п’яти років ув’язнення.

У 1937 р., 3 листопада, під час чергової хвилі репресій, Леся Курбаса розстріляли в Соловецькому таборі особливого призначення. (Із книги «Визначні постаті України»)

Основні події з нагоди відзначення 

125-річчя від Дня народження Леся Курбаса в Україні

(за інформацією Мінкульту)

Дата

Місто

Місце проведення

Назва заходу

1.

23 лютого

Київ

Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України Наукова конференція «Митець – Влада – Публіка»

2.

24 лютого

Київ

Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І.К.Карпенка-Карого Презентація книги Романа Черкашина та Юлії Фоміної «Ми – березільці»

3.

24 лютого

Київ

Київський міський будинок вчителя Вечір пам’яті українського режисера, актора Леся Курбаса (до 125-ї річниці від дня народження)

4.

24 лютого – 16 березня

Харків

Харківський літературний музей Виставка «Лесь Курбаса – розстріляний геній українського театру»

5.

25 лютого

с. Ст. Скалат, Тернопільська обл.

Музей-садиба Леся Курбаса Урочиста академія «Лесь Курбас – наша гордість і слава»

6.

27 лютого

Київ

Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса Урочисте відкриття меморіальної дошки Леся Курбаса

7.

29 лютого

Київ

Музей театрального, музичного і кіномистецтва України Круглий стіл «Презентація феномену Леся Курбаса сучасними засобами музейної експозиції»

8.

29 лютого

Тернопіль

Тернопільський обласний краєзнавчий музей Науково-краєзнавча конференція «Лесь Курбас у світовому театральному мистецтві»

9.

14-15 березня

Харків

Харківська державна академія культури, Харківський національний університет мистецтв Наукова конференція «Лесь Курбас в контексті світової та вітчизняної культури»

10.

22-24 березня

Львів

Львівський національний університет ім. І.Франка ІІ Всеукраїнська студентська театрознавча конференція «Лесь Курбас: шляхи модерного національного театру»

11.

30 березня

Київ

Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І.К.Карпенка-Карого Засідання молодіжної секції Міжнародного мультимедійного проекту «Лесь Курбас і світовий театральний контекст»

12.

31 березня

Київ

Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса Міжнародна наукова конференція у мультимедійному форматі «Лесь Курбас і світовий театральний контекст»

13.

1 квітня

Київ

Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса; Музей театрального, музичного і кіномистецтва України Презентація мультимедійного проекту «Лесь Курбас у Києві»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути