chrome firefox opera safari iexplorer

Рада зробила перший крок до заборони реклами пива на радіо та ТБ

18 травня 2012 о 09:01

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про внесення змін до статті 22 Закону «Про рекламу» (щодо реклами алкогольних напоїв та пива).  «За» відповідний законопроект № 9099 у першому читанні проголосував 261 депутат.

Проектом (реєстр. №9099) пропонується поширити дію заборон, передбачених статтею 22 Закону «Про рекламу» щодо реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів, на рекламу пива та напоїв, які виготовляються на його основі.

Також заборонити рекламувати алкогольні напої, пиво та/або напої, що виготовляються на його основі, знаки для товарів і послуг, інші об´єкти права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, пиво та/або напої, що виготовляються на його основі, на радіо та телебаченні з шостої до двадцять четвертої години.

Окрім того, закон накладає заборону на спонсорування теле-, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої.

Ініціаторами законопроекту стали народні депутати Микола Томенко та Андрій Шевченко.

Як відомо, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко неодноразово висловлювався стосовно некоректності і незаконності змісту реклами пива, зокрема, на телебаченні. «На жаль, пивні та рекламні компанії у гонитві за грошима не реагували на подібні звернення», — водночас відзначив М.Томенко та повідомив, що не один раз він, як народний депутат, громадські організації батьків та експерти зверталися щодо зупинення такого роду реклами.

Під час представлення документа в парламенті Микола Томенко заявив, що в минулому році цей законопроект не був прийнятий, оскільки врахували думку Кабінету Міністрів, що його прийняття перешкодить проведенню чемпіонату з футболу Євро-2012.

«Пропонуємо горілку повністю заборонити. Для пива пропонуємо залишити бренди», — уточнив Томенко.

На його думку, «прийняття зазначеного Закону сьогодні слугуватиме послідовним продовженням політики держави, спрямованої на обмеження споживання населенням алкогольних напоїв».

Нагадаємо, що Віце-спікер також виступив ініціатором закону, яким забороняється реклама алкоголю та тютюну в друкованих ЗМІ. Закон діє з 1 січня 2010 року.

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути