chrome firefox opera safari iexplorer

У Ботанічному саду зацвів знаменитий «Сад бузків»

03 травня 2012 о 08:33

Гаряча пора у столичному Національному Ботанічному саду імені Миколи Гришка. Саме у перші дні травня туди приходить найбільше відвідувачів помилуватися квітами, зокрема бузком. Знаменитий «Сад бузків» заклали 64 роки тому нині відвідувачів тішить 21 вид цієї рослини із 28, що існують у світі. 

Про те, що у ботанічному саду на Печерську зацвів бузок — сповіщають довжелезні черги біля кас. Такі тут лише у травні, коли квітнуть бузок та тюльпани,  розповідають касири.

Галина Радкевич, касир: "Очень много людей — 50 тисяч в день. И приезжают, очень много с России, с Москвы, много есть французы, есть немцы, и со всех уголков Украины".

Платити 20 гривень за квиток хочуть не усі. Недобросовісних відвідувачів контролери не рідко відправляють до кас.

Богдан Гордзієвський, контролер: "Підходять, починають домовлятися, ми кажем — через касу. Починають нас вмовляти, ми ні в яку, ні в яку не піддаємося".

Хто у бузкову пору грошей не шкодує, так це постійні гості ботсаду.

Ганна, відвідувачка ботанічного саду: "Кожного року ми посіщаємо ботаніческий сад бо діятм подобається і це вже традиція стала наша. На цей термін життя, що в нас є — 20 гривень це не багато".

Уже другий рік поспіль милується українським бузком росіянин Олег Владика. Цьогоріч із Санкт-Петербурга приїхав із родиною, бо, каже, київський парк масштабніший за той, що вдома, та й квітне набагато раніше.

Олег Владика, відвідувач ботанічного саду: "Специально ждал такого момента — думал застанем сирень и пришли погулять и очень рады, довольны, солнышком погрется".

Весільні фото у бузку захотіли молодята Леся та Мухамед Кенділ. Півдня розшукували найяскравіші галявини.

Леся Кенділ: "Сирень, тюльпаны, сакура — очень красивые цветы и очень красивые будут фотографии".

Бузкові панорами — одне з улюблених місць художників. Яскраві кольори тішать око майстрів — і картина народжується за один день.

Андрій Чуботоров, художник: "Здесь такая аллея что многие киевские и украинские художники здесь писали и вообще такое место что их поколения в поколение художники тянутся на это место".

Милуватися рослинами ботсаду не всі відвідувачі хочуть винятково на території. Квіти та маленькі кущі люди намагаются прихопити із собою, скаржаться співробітники саду.

Надія Журенко, завідувачка лабораторії медичної ботаніки Національного ботанічного саду імені М. Гришка: "Поки що недостатній рівень культури у наших відвідувачів звичайно ми потерпаємо від того що викопують".

Джерело: 5 канал
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути