chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра в Україні відсвяткують День вишиванки

03 травня 2012 о 17:03

Завтра в Чернівцях буде відзначатися День вишиванки. Про це УНН повідомили у прес-службі Чернівецької міської ради.

Як зазначається, за п'ять років, протягом яких відзначається це свято, чудова патріотична акція зуміла широко вийти за стіни факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ імені Юрія Федьковича, на якому вона зародилася, і тепер це традиційне загальноміське весняне дійство.

П’ять років тому все починалося з кількох десятків студентів, а торік вишиванку одягнула рекордна кількість чернівчан – понад 4 тисячі. Таким чином Чернівці увіковічнилися у Книзі рекордів Гіннеса. Як зазначає ініціатор акції Леся Воронюк, «цього року ніяких масштабних заходів і концертів не планується, ми просто оголошуємо дату – 4 травня і практично нічого не влаштовуємо. Хочемо показати, що акція живе без організаторів. І це наше найбільше досягнення – зрушення у свідомості відбулося».

Крім того, оргкомітет акції висуває на громадське обговорення дату проведення Дня вишиванки на наступні роки, адже досі зафіксувати її не вдавалося. Оргкомітет наголошує на таких обмеженнях: це має бути робочий день навесні, найліпше – четвер. Він має був після Великодня, але не збігатися з уже існуючими датами (12 квітня – День космонавтики, 26 квітня – День вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, 1 травня – День міжнародної солідарності трудящих).

8 травня

Інші дати
Микола Козловський
1921 –  український майстер фотографічних справ. Лауреат Шевченківської премії за фотоальбом «Києве мій».  
Розгорнути
Народився Данило Лідер
(1917, с. Вікторівка, Росія - 2002) - художник театру, педагог. Народний художник України. Серед найвідоміших робіт: оформлення вистав "Ярослав Мудрий" І. Кочерги, "Король Лір" В. Шекспіра, "Дядя Ваня" А. Чехова, "Візит старої дами" Ф. Дюрренматта, "Тев'є-Тевель" за Шолом Алейхемом.
Розгорнути
Народилася Надія Кибальчич
(1878, с. Ясногород Житомирської обл. - 1914) - українська письменниця, перекладачка. Автор книжок "Поезії", "Дитячі оповідання", "Малий Ніно", "Спогади кота Сивка" та ін.
Розгорнути
Народився Василь Вовк-Карачевський
(1834, с. Дуболучівка Чернігівської обл. - 1893) - український громадсько-культурний діяч, публіцист, перекладач, Автор публіцистичних сатей, історичних досліджень ("Канів і його коротка історія"), перекладів праць М. Костомарова, М. Дашкевича, В. Антоновича.
Розгорнути