chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували Літературну «Країну мрій». ФОТО

17 червня 2012 о 11:20

Біля стін музею Івана Гончара у Києві розповіли про чи не головну фестивальну подію літа, а саме — ІХ Міжнародний фестиваль «Країна мрій», який проходитиме 22-33-го червня на Співочому полі у Києві.

Розповідали про подію незмінні ведучі та організатори 5-ї Літературної сцени на фестивалі – брати Віталій та Дмитро Капранови.

За словами Віталія Капранова – «Літературна «Країна мрій» — це книжкова виставка-ярмарок, що розміститься від національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» до спуску на Співоче поле.

Вона допоможе поетам познайомитися з слухачем, а слухачу з поетами.

Брати Капранови

На цьогорічному фестивалі працюватиме 3 сцени: «Літературна кухня», Велика Літературна сцена та міні-сцені «Курінь».

Сцена «Літературна кухня» діятиме на подвір'ї музею Івана Гончара. В попередні роки цікавинкою свята стало варіння письменниками кулішу та юшки. Цього ж року варитимуть «кашу з сокири». Її готуватимуть письменниці Міла Іванцова, Дара Корній, Світлана Поваляєва та Єсаулова Олександра.

На Великій Літературній сцені відбудуться читання творів представниками етнічних меншин в Україні, прозвучать літературні твори гагаузькою, романською, та кримськотатарською мовами.

На міні-сцені «Курінь» заплановано поетичні читання, презентації книг і літературні перфоменси.

Головним партнером фестивалю «Літературна Країна Мрій» став фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну». На прес-конференцію прибув директор фонду Тарас Михальнюк, який зазначив, що «пізнання України іде через її літературу, тому відкриймо нашу країну для іноземців та покажімо нашу багату культуру через пісні, танці, поезію!».

Відразу після виступу, пан Тарас разом з Дмитром Капрановим почали прямо біля музею готувати «кашу з сокири». Не одразу брати Капранови розповіли всім присутнім рецепт страви, а розтягували це задоволення аж до кінця приготування.

Поки каша готувалася до слова запросили представників кримськотатарської спільноти – Тамілу Ташову та Сельвіра Садикова, які прочитали поетичний вірш в стилі «маснаві» під назвою «Співвічизникам на чужині» та розповіли про учасників у фестивалі українських татар.

Таміла Ташова та Сельвір Садиков

Як розповіла Таміла – «на відміну від минулих років, цього разу вперше в нас буде представлене кримське земляцтво з програмою виступів — співи, два майстер-класи по танцям, виступи біля стін Лаври, виступи 11-ти дітей переможців конкурсу «Солодкий колос» в Криму та ще багато цікавого…».

Віталій Капранов та Ярослав Джусь

Учасник фестивалю Ярослав Джусь повідомив про плани залучати до музичних експериментів на бандурі. Вже втретє на фестивалі «Країна Мрій» буде проходити кобзарський слем. Він є сучасним конкурсом бандуристів, свого роду фестиваль в фестивалі, де хлопці та дівчата з різних регіонів України виконають етно-джаз чи панк-рок на бандурі. В журі, окрім Ярослава Джуся, будуть всі бажаючі глядачі.

Віталій Капранов та Фагот

Окремо нову та нестандартну програму підготує нам гурт ТМК. «Наш гурт таке робить вперше, — говорить один з вокалістів гурту – Фагот (Олег Михайлюта), — ми взяли наші пісні та переробили їх в стилі фолк! А хто з нами виступатиме на одній сцені, то поки секрет!».

Аліна та Каріна Гайові та Дмитро і Віталій Капранови

А ось приємна несподіванка – біля мікрофонів з’явилася ще одна пара близнят, окрім братів Капранових, – це художниці-експресіоністки з Дніпропетровська — Аліна та Каріна Гайові. 

Аліна та Каріна Гайові та Дмитро і Віталій Капранови

Вони на фестивалі представлятимуть техніку малювання в дві руки на полотні розмірами 100/70 см і долучитися до цього дійства зможе кожен охочий. Як саме це буде проходити сестри продемонстрували прямо біля стін музею намалювавши картину спеціально для «Країни Мрій».

Дмитро Капранов та Тарас Михайлюк

От і дочекалися! Чарівна каша готова! Ось рецепт «каші з сокири»: 1 сокира, будь – які українські сухофрукти (250 — 300 гр.), пачка масла, кориця по смаку – це все присмажується в казані, потім додається кукурудзяна крупа і заливається водою на два пальці вище від крупи, згодом додаємо сир «сулгуні», все перемішується і вариться в казані до готовності.

Всім смачного!

Наостанок брати Капранови в реповій формі прочитали вірш Сергія Татчина, назвавши це «своїми піснями з чужих пісень». Та розповіли про тріо «Троїсті мужики»: Брати Капранові та Юрко Журавель, які виступатимуть на фестивалі.

Після закінчення прес-конференції, всім бажаючим було роздано по тарілці каши з рук кухарів. Яка ж смачна вийшла вона!

З нагоди включення «Країни Мрій» до культурної програми «Євро 2012» на фестивалі створять фан-зону для футбольних фанатів. Тут на великому екрані демонструватимуть матчі у прямому ефірі.

Більше про ІХ «Країну мрій» можна знайти тут. 

Текст і фото Марії Поливач

«Рідна країна» 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути