chrome firefox opera safari iexplorer

На Олімпіаду до Лондона поїде 155 українських паралімпійців

20 серпня 2012 о 09:53

На Паралімпіаду до Лондона поїде 155 українських спортсменів-паралімпійців, серед яких є і молоді спортсмени, і неодноразові переможці європейських та світових змагань.

Як відомо, XIV Паралімпійські літні ігри пройдуть в Лондоні з 26 серпня до 9 вересня.

Про це під час урочистої презентації збірної сказав Перший заступник Голови Державної служби молоді та спорту України Сергій Глущенко, передає кореспондент УНН.

Він побажав паралімпійцям, щоб у Лондоні якнайчастіше піднімали прапор України та звучав гім нашої держави.

С.Глущенко додав, що з огляду на Олімпіаду ХХХ, яка нещодавно завершилася в Лондоні, паралімпійцям знадобиться вдача. «Перемоги вам друзі», — сказав С.Глущенко.

Українці змагатимуться у 12 видах спорту.

Стрільба з луку. Паралімпійські види спорту почалися саме з цього виду спорту. У складі української команди 7 спортсменів, які стріляють як з класичного, так композитивного луку. Паралімпійці змагаються на тих самих дистанціях, що і звичайні олімпійці.

Серед спортсменів-українців є і учасник чемпіонату світу серед здорових, який виборов путівку на світовий чемпіонат, посівши трете місце на чемпіонаті України серед здорових спортсменів, будучи інвалідом.

Футбол. У цьому виді спорту змагаються люди з набутим церебральним паралічем або ДЦП.

Вже двічі поспіль українська параолімпійська збірна з футболу здобувала золото на змаганнях.

Фехтування. На змаганнях від України поїде 7 спортсменів, серед яких призерка Чемпіонату світу Ірина Лук’яненко та дворазовий чемпіон світу Антон Дацко.

Кульова стрільба. У цьому виді спорту змагаються паралімпійці з порушеннями опорно-рухового апарату (вправи у цьому виді спорту діляться в залежності від уражень верхніх чи нижніх кінцівок). У складі української збірної на змаганнях виступатиме Ольга Мустафаєва – переможниця та призерка чемпіонатів світу.

Велоспорт. Україна вперше братиме участь у цьому виді спорту. У складі української збірної їде один спортсмен-велосипедист, чемпіон світу Єгор Дементьєв.

Дзюдо. У цьому виді спорту виступають люди з порушеннями зору. Україну представлятиме сім спортсменів (п’ять чоловіків та дві жінки). Один зі спортсменів тотально-незрячий.

Волейбол сидячий. На паралімпійські ігри поїде жіноча команда, яка перебуває на третій сходинці у світовому рейтингу та очолює європейський рейтинг.

Академічне веслування. На змагання поїде 14 спортсменів (6 екіпажів). Паралімпійська команда з академічного веслування існує в Україні з 2007 року і її атлети вже неодноразово ставали чемпіонами міжнародних змагань.

Настільний теніс. У складі команди з цього виду спорту виступатиме дівчина-сирота з ДЦП Антонина Ходзинська.

Жим штанги лежачи. На паралімпійські ігри поїдуть 8 спортсменів, серед яких чемпіони та призери міжнародних змагань, зокрема і чемпіонатів світу. Серед спортсменів є атлет, який, маючи власну вагу у 42 кілограми, вижимає 150 кг.

Легка атлетика. 1996 року саме у легкій атлетиці Україна здобула першу золоту паралімпійську медаль. Здобув її у штовханні ядра тотально-незрячий Василь Лещинський.

Плавання. Найбільша команда, у складі якої 46 атлетів. Команда одна із найсильніших у світі.

Очікується, що на Паралімпійські ігри 2012 року в Лондон приїдуть 4 200 спортсменів із 160 країн світу, які розіграють 503 комплекти нагород у 20-ти видах спорту.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути