chrome firefox opera safari iexplorer

Знайдено найстаріше доісторичне городище нашого континенту

02 листопада 2012 о 10:10

У Болгарії розкопано найстаріше городище Європи, повідомляє Бі–Бі–Сі. Археологи вважають, що воно існувало у 4700—4200 роках до нашої ери і нараховувало приблизно 350 мешканців. За оцінками вчених, поселення виникло приблизно за 15 століть до зародження давньогрецької цивілізації.

Є припущення, що огороджене стіною поселення з двоповерховими будинками, виявлене поблизу сучасного міста Провадмя, було в давнину важливим центром iз видобутку солі. Ймовірно, мешканці містечка кип’ятили воду з місцевого джерела та застосовували отриманий продукт для виготовлення соляних цеглин, які потім викори­стовували у торгівлі. Сіль була необхідна для зберігання м’яса, і в доісторичні часи її вважали надзвичайно цінним товаром, що, на думку експертів, і пояснює наявність високих захисних стін навколо городища.

Це нове археологічне відкриття може пояснити походження велетенського скарбу з золотом, знайденого 40 років тому приблизно в ­цьому регiонi, неподалік теперішньої­ знахідки і поблизу сучасного міста Варна. Цей золотий скарб є най­старішим з усіх будь–коли знайдених у світі.

Під час розкопок, якi розпочалися ще 2005 року, також було знайдено залишки двоповерхових будинків, кілька ритуальних ям, а також частину міських воріт та укріплень. А нещодавно археологи виявили невеликий могильник, який тепер вивчають. «Це місто не схоже на грецькі міста–держави, стародавнiй Рим чи середньовічні поселення, — заявив агенції «Франс пресс» науковий співробітник Болгарського національного інституту археології Васіл Ніконов. — Велетенські стіни навколо поселення, які були дуже високими і будувалися з кам’яних брил, також надзвичайно цікаві. На розкопках об’єктів у Південно–Східній Європі нічого подібного не траплялося». Археологічні соляні рудники, раніше виявлені поблизу міст Тузла у Боснії та Турда у Румунії, допомагають підтвердити існування низки цивілізацій, які приблизно у ті ж часи промишляли видобутком міді та золота на територіях Карпат i Балкан.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути