chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільші проблеми українського ТБ: насильство, еротика, українофобія, – експерти

24 січня 2013 о 16:44

Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький вважає, що інформпростір, який творять телеканали, містить надмірно багато насильства та еротики. Натомість народний депутат, представник парламентського Комітету з питань свободи слова Ігор Мірошниченко навпаки вважає найбільшою проблемою українського телебачення українофобію.

Такі думки прозвучали під час круглого столу «Чи можливий суспільний діалог між власниками інформаційного бізнесу, журналістами і громадськістю: бачення, досвід, проблеми», який відбувся вчора, 23 січня, в Києві.

Він був організований Комісією з питань захисту суспільної моралі з нагоди 4-річчя підписання Хартії про партнерство заради інформаційних прав і свобод та захисту суспільної моралі, яку у березні 2009 року підписали з одного боку комісія, Кабінет Міністрів, Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, а також представники громадських організацій, з іншого – представники дев’яти загальнонаціональних телеканалів.

За словами Василя Костицького, Хартію уже підписали «284 суб’єкти інформаційного бізнесу та громадських організацій». «Ми не покидаємо зусиль примножувати число підписантів цієї хартії», – додав він.

Під час круглого столу звучала критика на адресу медіа, насамперед телебачення, за пропаганду насилля, сексу тощо.

«Інформпростір, який творять телеканали, містить надмірно багато насильства і еротики – за сім годин в ефірі було зафіксовано сумарно дві години інформації, яка містила вбивства, насильство і еротику. Мені здається, це дуже багато. Це навіть порушує традиції, які є у більш ліберальних державах», – сказав Василь Костицький. На його думку і думку представників шкіл та духовенства, які були присутні на заході, це негативно впливає на моральні цінності молодого покоління.

Народний депутат, представник парламентського Комітету з питань свободи слова Ігор Мірошниченко навпаки вважає найбільшою проблемою українського телебачення українофобію і переконаний, що відсутність відповідного законодавства не дозволяє впливати на власників телеканалів.

У той же час представники жодного телеканалу не взяли участь в цьому обговоренні. Саме тому деякі учасники круглого столу, зокрема директор соціальних програм Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова, поставили питання про ефективність такого діалогу. Проте експерт вважає, що не можна проблему шкідливого (для дітей та підлітків – ред.) телеконтенту вирішувати шляхом законодавчих заборон. «Відповідальність має бути і в директорів шкіл, і в держави, щоб сформувати критичне мислення», – зауважила Ірина Жданова.

Також під час круглого столу Василь Костицький спростував інформацію, поширену деякими он-лайн ЗМІ, про можливу заборону відомого фільму «Собаче серце», пише MediaSapiens.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути